Avrupa'nın ortasındaki Rus toprağı: Kaliningrad

Avrupa'nın ortasında görünen bu bölge neden Rus toprağı olarak işaretlenmiş? Haritada'nın bu bölümünde, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hakimiyeti Almanya'dan Rusya'ya geçen, Ukrayna Savaşı ile jeopolitik önemi iyice artan Kaliningrad'ı anlatalım.

Burası Polonya ve Litvanya'nın arasında, kuzeyde Baltık Denizi'ne açılan bir Rus toprağı. Sovyetler Birliği dağılıp Litvanya bağımsız bir devlet olunca buranın da ana karayla bağlantısı kesildi. Rusya ile sınırı olmayan 15 bin kilometrekarelik bu alanda 1 milyon kişi yaşıyor.

Savaş başladıktan sonra Rusya'nın Kaliningrad'a Litvanya üzerinden sevkiyat yapması engelleniyor. Ancak Rus gemilerinin uluslararası suları kullanarak buraya ulaşması mümkün.

Putin nükleer silah kartını sürekli masada tutuyor. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması halinde Kaliningrad'a nükleer silah konuşlandıracağını da söylemişti. Birkaç ay önce de burada nükleer başlık taşıma kapasiteli füzelerle bir tatbikat düzenledi.

Kaliningrad'da S-400 ve İskender füzeleri konuşlu. Ayrıca Rusya'ya ait onlarca savaş gemisi, tank ve 10 binden fazla asker de bulunuyor. Bugüne kadar göze batmıyordu fakat artık NATO'nun bir güvenlik sorunu haline geldi. Burası Berlin'e 480, Moskova'ya ise bin 100 kilometre uzaklıkta. Yani Rusya için kayda değer bir koz olarak Avrupa'nın ortasında öylece duruyor. Siyasi ve askeri öneminin yanı sıra, “Rusya'nın Baltık Denizi'ndeki yıl boyunca buz tutmayan tek limanı” olarak ifade ediliyor.