Azerbaycan İsrail'de büyükelçilik açmak için neden 30 yıl bekledi?

Türkiye'den sonra Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan beşinci ülke İsrail'di. Bakü'deki büyükelçiliğini de 1993'te açtı. Bugün İsrail silah ihracatının yüzde 17'sini Azerbaycan'a yaparken, petrol ihtiyacının yüzde 30'unu da Azerbaycan'dan karşılıyor. İsrail ile iyi ilişkiler; Batı'da Azerbaycan'ın elini rahatlattı, İran'ın bölgedeki baskılarına karşı bir denge kurdu. Karabağ Savaşı'nda ise Türk silahlarından sonra İsrail silahları Azerbaycan'ın zafer kazanmasında önemli rol oynamıştı.

Tüm bu yakınlığa rağmen Azerbaycan'ın İsrail'de neden büyükelçiliği yok? Sebebi, komşu İran'ın Azerbaycan'a olan baskısıydı. Ancak, Karabağ Savaşı'nda İran Azerbaycan'a karşı Ermenistan'ın yanında yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin Şuşa'da başkonsolosluk açacağını söylemesinden bir gün sonra da stratejik konumdaki Ermenistan kontrolündeki Kapan'da başkonsolosluk açtı. İran'la ilişkilerin iyice gerilmesi Azerbaycan'ın İsrail'de büyükelçilik açma kararını doğurdu.

Azerbaycan, Müslüman dünyasındaki en büyük Yahudi topluluklarından birine ev sahipliği yapan İsrail'in önemli bir ortağı. Nazilerden kaçıp, Stalin'e esir düşen Yahudilere 1917'de kurulan Azerbaycan hükümeti kucak açıp, yurt vermişti. O günden bu yana Azerbaycan ile Yahudi lobisinin 'dostane' ilişkileri var. Şimdi ise bu durum resmiyete dökülmüş oldu.