British Museum 8 milyon tarihi eseri nasıl çaldı?

264 yıl önce 15 Ocak 1759'da açılan ve 8 milyon tarihi eseri barındıran British Museum bu zenginliğe nasıl erişti? Birkaç tanesinin yolculuğunu haritada anlatalım.

Britanya İmparatorluğu 1897'de Benin Krallığı'nın varlığına son verip şehri yağmaladı. Krallık sarayındaki binlerce bronz heykeli de İngiltere'ye götürdü. Benin'den gelen 900 eser hala British Museum'da sergileniyor.

M.Ö 196 yılına ait olduğu düşünülen bir anlaşma metninin yazılı olduğu Mısır'daki Reşit Taşı önce Fransız ardından da İngiliz işgalciler tarafından ele geçirildi. Hala British Museum'da sergileniyor.

Bugünkü Hindistan'da bulunan Maisur Krallığı'nı işgal eden İngilizler, hükümdarı Tipu Sultan'ı 1799'da öldürdü. İşgal ettiği her ülkede olduğu gibi sarayın hazinesi, kütüphanesi ve arşivlerini de Londra'ya götürdü. Bir İngiliz askerine saldıran kaplan figürü de onların arasında.

Yeni Zelanda'da yaşayan Maoriler ölen yakınlarının başlarını saklıyor onlara dövmeler yapıyordu. Ticari değeri de olan bu işlemeli insan kafaları İngiliz sömürgeciler tarafından çalındı. Birçoğu British Museum'da.

1868'de Etiyopya'daki Magdala Kalesi'ne saldıran İngilizler insanları öldürmenin yanında binden fazla dini el yazmasını fillerin üzerinde Londra'ya götürdü.

Avrupa'daki müzelerde sergilenen bildiğiniz başka hangi çalıntı eserler var?