Coca Cola hangi yüzle COP27'ye sponsor oldu?

Birleşmiş Milletler'in, Cop27 iklim değişikliği zirvesi için Coca-Cola'yla sponsorluk anlaşması imzalanmasına iklim aktivistleri tepki gösterdi. Dünyanın en çok çevreyi kirleten markası olarak görülen Coca Cola'nın sponsor olması birçok çevreci grup tarafından bir pazarlama taktiği olan 'greenwash' yani çevre dostu görünerek zararlı faaliyetleri gizlemek olarak değerlendirildi.

Öyle ki Break Free From Plastic hareketinin hazırladığı rapora göre Coca Cola beş yıldır en çok plastik atık üreticisiydi. Aralarında Arjantin, Malezya, Kenya ve Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkede Coca Cola atık listesinin başındayken rakip PepsiCo, bu yıl hem ABD'de hem Hindistan'da bir numaralı kirletici olarak listenin başında yer aldı. Şirket, yılda 120 milyar atılabilir plastik şişe üretiyor. Üretilen plastiğin yüzde 99'u fosil yakıtlardan elde ediliyor.

Bu da hem plastik hem de iklim krizini körüklüyor. 28 Eylül'de duyurulan sponsorluk, Mısır hükümeti ve Coca Cola arasında imzalanmıştı. Şirket, Atıksız Dünya stratejisinin bir parçası olarak 2025'e kadar tek kullanımlık plastiği azaltma sözü verdi. Ancak ilginçtir ki kullandıkları plastik hacmi 2019 ile 2021 yılları arasında yüzde 3.5 daha arttı.