Dünyadaki suyun %1'i biterse ne olur?

Küresel su krizi kapıda!

Dünyadaki suların yalnızca %1'i tükenirse ne olurdu? Toplam 1.4 milyar kilometre³ suyun sadece %1'i... Kulağa oldukça az gelse de bu hepimizin hayatını temelden etkileyebilecek bir miktar. Çünkü dünyamızdaki suların yüzde 97 buçuğu tuzlu ve kullanabilmemiz için uygun değil. Kalan 2 buçukluk kısmı ise tatlı su, fakat bunun da tamamını kullanamıyoruz. Sebebi ise yarısından çoğunun donmuş halde olması. Bu durumda bize kalan dünyadaki tüm suların yalnızca %1'i...

2018 yılında Güney Afrika'da bulunan Cape Town kenti bu %1'lik kısımdan payına düşeni bitirmek üzereydi. Yani kullanabilecekleri tüm suyu tüketerek Sıfır Günü, Day Zero'yu görmenin eşiğine geldiler. Musluklardan su akmadı, Cape Down sakinleri paylarına düşen kısıtlı miktardaki suyu almak için sıraya girdi. Şimdilik Cape Town'da su sorunu çözülse de dünyadaki diğer şehirlerin Sıfır Günü'nü görmesi, su kıtlığı yaşaması an meselesi.

5 Yeşil Dakika'nın bu bölümünde hiç bitmeyecekmiş gibi kullandığımız, ama aslında en kıt kaynaklarımızdan biri olan suyu anlattık.