Enerji krizini petrol şirketleri mi çıkardı?

ABD Başkanı Joe Biden öyle bir itirafta bulundu ki, bu itiraf dünya tarihinin son 100 yılını değiştirebilir. Biden'ın bu itirafı tarihi değiştirebilir, çünkü petrol şirketleriyle ilgili çok önemli bir bilgi veriyor. Petrol şirketlerinin petrolü üreterek değil, üretmeyerek para kazandığını söylüyor. Bunu anlamak zor değil.

Büyük petrol şirketleri yeterince petrol üretmediğinde petrol fiyatları yükseliyor. Peki o zaman bu itiraf neden bu kadar önemli? Çünkü, petrol şirketleri bunu yapmak için Osmanlı Devleti'nin parçalanmasında rol oynadı ve Ortadoğu'daki birçok darbeyi organize etti.

Hatta daha da ileriye gittiler ve 1973 yılında, bugün yaptıklarına benzer bir şeyi yaptılar. Yeterince petrol üretmeyerek petrol fiyatlarını yükselttiler ve dünya çapında bir enerji krizini başlattılar. Ve bu enerji krizi tüm dünyayı küresel bir krize sürükledi.

ABD Başkanı Biden'ın itirafı işte bu yüzden bu kadar önemli. Ve tarihi bu itiraf üzerinden okursak, son 100 yıllık tarihin nasıl yanlış yazıldığını görebiliriz. Ama akla şu soru geliyor. Joe Biden tüm kariyeri boyunca sermaye gruplarına ve şirketlere yakın durmuş bir siyasetçi. O halde Joe Biden, neden dünyanın en büyük petrol şirketlerini eleştiriyor? Yoksa birileri, petrolün sonunu mu getiriyor?