Eşcinsellik doğuştan mı yoksa hastalık mı?

Her geçen gün daha çok tartışılan bir kavram. Bazıları doğuştan gelen cinsiyetini değiştirirken, bazıları da hemcinslerine ilgi duyuyor. O zaman bu konuya en temelden açıklık getirelim, eşcinsellik doğuştan mı, bir hastalık mı yoksa sadece bir tercih mi?

Eşcinsellik tıp dünyası tarafından 1970'lere kadar bir hastalık olarak kabul ediliyordu. Amerikan Psikiyatristler Birliği'nin yayınladığı hastalık rehberinde eşcinsellik zihinsel bir hastalık olarak geçiyordu. Ama ne olduysa 1970'lerden sonra her şey değişmeye başladı. Eşcinsel gruplar, Amerikan Psikiyatristler Birliği'nin konferanslarını bastılar ve protestolar düzenlediler.

Eşcinsellerin baskıları ve protestoları sonuç verdi. Amerikan Psikiyatristler Birliği 1973'te bir oylama yaptı ve eşcinselliğin zihinsel bir hastalık değil, cinsel bir yönelim bozukluğu olduğuna karar verdiler. Yani karar bilimsel değil, tamamen siyasiydi.

Eşcinsel gruplar baskının işe yaradığını görünce, protestolarına devam ettiler ve her geçen gün kazanımlarını artırdılar. Eşcinsellik meselesinin arka planını Post Politik'te anlattık.