Fazıl Say'ın marşında geçen bir kelime krize neden oldu

Revaha Kaman:

Fazıl Say'ın yaptığı marş neden yayından kaldırıldı? Ünlü piyanist halktan niçin özür diledi? Tüm bu sorular için muhabirimiz Esra'ya bağlanıyoruz.

Esra Uyanık:

Fazıl Say Türkiye'nin ikinci yüzyılı için yaptığı marşta geçen “Türküler” kelimesi nedeniyle özür diledi, “Amacım bir ülke veya ırkı çağrıştırmak değildi. İstemeden de olsa incittiğim herkesten özür dilerim. Marşı yeniden besteleyip hatamı düzelteceğim” açıklamasında bulundu. Ünlü piyanistin marşın ikinci edisyonu için “Türküler söyleyelim.” cümlesinin yerine “Kamyonlar kavun taşır.” cümlesini yazdığı öğrenildi.

Revaha Kaman:

Teşekkürler Esra. Bu sırada marşın sponsoru olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ise Fazıl Say ile yollarını ayırdıklarını ve genç bir bestekarla anlaştıklarını açıkladı. Gazetecilerin “Neden bu ismi seçtiniz?” sorusunu yanıtlayan Tunç Soyer, “Kendisi Fazıl'dan daha yetenekli. Orduspor marşları yaparken içinde hiç 'Ordu' ve 'Spor' kelimelerini geçirmemeyi becerebiliyor.” ifadelerini kullandı. İşte Tunç Soyer'in himayesindeki yeni 100. yıl marşı:

Tunç Soyer:

İkinci yüzyıla girerken akıl, vicdan ve cesarete ihtiyacımız var. Bir de onun üzerine olağanüstü bir yetenek var. Hepsi var, bir de çok muazzam bir yetenek var. İşte öyle olduğu için de bu marş çıktı ortaya.