Gazze’nin elektrik sıkıntısı tüm yaşamı etkiliyor

7 Ekim'den önce Gazze'de her 10 çocuktan 4'ü eğitimini yarıda bırakıyordu. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin bir araştırması, Gazze nüfusunun yüzde 80'inin hayatlarının çoğunu karanlıkta ve günde yalnızca 10-12 saat elektrikle yaşadığını gösteriyor. Bu sorun yaz aylarında Gazzelilerin sağlığını ve günlük yaşamını tehdit ediyor; nüfusun büyük bir kısmı gıdaları soğutamıyor ve atık su arıtma tesisleri çalışamıyor. Araştırmaya göre, kronik, uzun süreli elektrik kesintileri insanlar üzerinde psikolojik bir etki yaratıyor. Ankete katılan Gazzelilerin yüzde 94'ü ruh sağlıklarının bu durumdan etkilendiğini bildirdi. Yine yaz aylarında ana elektrik hatlarında problem yaşandı ve insanlara günde yalnızca 4-5 saat elektrik kaldı. Bazıları jeneratörler aracılığıyla ek elektrik tedarikini karşılayabilirken, en az 500 bin kişinin ek elektriğe gücü yetmiyor ve bu nedenle günlerinin çoğunu elektriksiz geçirmek zorunda kalıyorlar.
📌 Ankete katılanların yüzde 94'ü uzun süreli durumun ruh sağlıklarını etkilediğini söyledi.
📌 Yüzde 82'si yiyecekleri buzdolabına koyamadıklarını söyledi.
📌 Yüzde 27'si belediye elektriği kesildiğinde herhangi bir alternatif enerji türüne erişemeyeceklerini söyledi. Bunlardan yüzde 91'inin daha fazla güç için para ödemeye gücü yetmiyordu.
📌 Yüzde 57'si alternatif güç biçimlerine erişebildiklerini ancak bunun yaşamdaki veya işteki ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olmadığını söyledi.