Gulca Çin için neden önemli?

Çin, sıfır kovid politikasını Uygur-Kazak Türklerine uyguladığı soykırımı sürdürmek için bir araç olarak kullanıyor, özellikle de stratejik konumdaki Gulca şehrinde.

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği'nin raporuna göre bölgedeki Çinliler ile Türkler arasında çifte standart uygulanıyor. Uygur-Kazak Türklerinin yaşadığı apartman kapılarına zincirler vuruluyor, dışarıdan gıda teminine de izin verilmiyor. Birçok Uygur-Kazak Türkü evinde hayatını kaybederken, Çinliler temel ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkabiliyor.

Bu açlık soykırımı Gulca şehrinde yoğunlaşmış durumda. Gulca, Çin'in Rusya ve Avrupa'ya açılan kapısı. Avrupa'ya gidecek ticari ürünler ülkenin iç bölgelerinden Gulca'nın Kazakistan sınırındaki Korgas ilçesine geliyor. Buradan geçen demir yolu da Çin'i 18 ülkeye bağlıyor. Son üç yıl içinde Korgas Sınır Kapısı'ndan toplam 25 bin 526 yük treni Çin'den Avrupa'ya gitti. 2022'nin ilk yarısında buradan geçerek farklı ülkelere gönderilen yük miktarı, geçen yıla göre yüzde 4 artışla 4 buçuk milyon tonu buldu. Bu nedenle Çin için Gulca'nın kontrol edilmesi, daha önce ettiği isyanlar sonucunda bağımsız devletler dahi kuran Uygur-Kazak Türklerinin baskı altında tutulması gerekiyor.