Halkların Mücahitleri Örgütü neyi amaçlıyor?

ABD'nin ülkeye yerleştirdiği 'eski terör örgütü', Arnavutluk ile İran arasında krize neden oldu. Peki, Halkların Mücahitleri Örgütü (HMÖ) neyi amaçlıyor?

İran'la ilişkileri kötü olan ülkeleri saymanızı istesem Arnavutluk muhtemelen listenize girmeyecektir. Ama son bir aydır iki ülke arasında ipler o kadar gergin ki... Diplomatik ilişkiler kesildi, karşılıklı ağır suçlamalar yapıldı.

Arnavutluk'ta siber saldırı sonucu E-devlet sistemi çökmüştü. Devlet dairelerinde kaos yaşandı. Hükümet, saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu ve tüm büyükelçilik çalışanlarının ülkeyi terk etmesini istedi. Ancak İran'la Arnavutluk arasındaki gerilimin asıl kaynağı bu değil.

Halkların Mücahitleri Örgütü, İranlı en güçlü muhalif yapı. Mevcut rejimi yıkmayı amaçlıyor. Merkezi Irak'taydı. İran'da birçok terör eylemi gerçekleştirdi. ABD Irak'ı işgali sırasında Amerikan karşıtı olan örgütün kamplarını da vurdu. Daha sonra ise himayesine alarak şu anki merkezine yani Arnavutluk'a taşıdı. Bu kampta Halkların Mücahitleri Örgütü'nün yüzlerce militanı yaşıyor. İddiaya göre burada bir siber ordu kuran örgüt, sosyal medya üzerinden İran rejimine karşı faaliyetlerde bulunuyor. İran devleti ise Eşref-3'ü bir siber terörist kampı olarak tanımlıyor.