İşaret fişeği kimin fikriydi? Martha Coston'un bilinmeyen hikayesi

Açık denizlerde kaybolan bir teknedeyseniz ya da uçağınız ıssız bir adaya düşerse belki de kurtulmanızı sağlayacak, en çok ihtiyaç duyacağınız şey işaret fişeğidir. Sadece askeri donanmaların değil sivil hayatının da kurtulmasında önemli rol oynadı şimdiye kadar. Arama kurtarma ekiplerinin en önemli malzemelerinden biri olan işaret fişeği aslında bir kadının eşinin yarım bıraktığı çalışmayı tamamlamasıyla ortaya çıktı.

Martha Coston, genç yaşta evlendi. Ve çok kısa bir süre içinde eşi Benjamin'i kaybetti. Ardından yaşadığı tüm zorluklara rağmen ise eşinin yarım bıraktığı bir işi başarıyla tamamladı. Kimya ve teknik bilgisi olmamasına rağmen vazgeçmedi. Önce Benjamin'in adına sonra kendi adına çeşitli ülkelerden patent aldı. ABD deniz kuvvetlerine satış yapacak ardından dünyaya açılacak kadar başarılı oldu.

Sadece askeri malzeme olmadı ayrıca sivil hayatını kurtarma konusunda en önemli malzemelerden biri haline geldi işaret fişeği. Birçok hayatı kurtaran, deniz donanmalarının ve kıyı emniyetinin güvenliğini sağlayan işaret fişeğinin mucidi Martha Coston'ı Kimin Fikri'nde anlattık.