İsrail'in gizli operasyonu ortaya çıktı

İsrail'in 1947/48 etnik temizlik kampanyası sırasında Filistinlilere karşı gizlice biyolojik silah ve zehir kullanmasının ayrıntıları, tarihçiler Benny Morris ve Benjamin Kedar'ın yakın tarihli bir makalesinde ortaya çıktı. 84 yaşındaki Kedar, Kudüs İbrani Üniversitesi'nde fahri profesörüdür ve daha çok tanınan Morris, İsrail'in 'Yeni Tarihçilerinden' biri olarak çalışmalarıyla ünlüdür.

Aralarında Profesör Ilan Pappe ve Avi Shlaim'in de yer aldığı bu İsrailli bilim adamları grubu, işgal devletinin 1948'deki kuruluşu ve Filistinli mülteci krizinin doğuşu hakkındaki resmi anlatısını ortadan kaldırdı. Bununla birlikte, diğer tarihçilerinin aksine, Morris, İsrail'in Filistin'e yönelik etnik temizliğini savunmak için ahlaki açıdan sorgulanabilir pozisyonlar benimseme konusunda oldukça tartışmalı bir figür haline geldi.

Makale, Bilimsel Kolordu'dan bilim adamlarının, savaş alanı birimleriyle birlikte, su kuyularını zehirlemek ve tifo bakterilerini Arap köylerinde ve şehirlerinde ve ayrıca Mısır ve Ürdün'ün işgalci orduları arasında yaymak için sistematik bir kampanyaya nasıl katıldıklarının ayrıntılarını veriyor. Amaç Arap-Filistin nüfusunu korkutmak, onları terk etmeye zorlamak ve Arap ordularını zayıflatmak.