İsrail’in yeni piyonu: Geert Wilders

Hollanda'da gerçekleşen genel seçimler nedeniyle son günlerde isminden sıkça bahsedilen Geert Wilders, Hollanda'nın yeni başbakanı mı oluyor?

Hollandalı Özgürlük Partisi'nin kurucusu ve başkanı Geert Wilders, 2023 genel seçimlerinde en çok oy alan parti olmayı başardı. Sonuca kendisi dahil herkes şaşkın. Seçimden birinci olarak çıkmış olsa da, bu hükumet kurabilmesi için yeterli değil. Çünkü 37 olan sandalye sayısını, mecliste çoğunluğa ulaşabilmek için 76'ya tamamlaması gerekiyor. Bu da Hollanda'nın yeni başbakanı olabilmesi için en az iki partiyle koalisyon kurması gerektiği anlamına geliyor.

Siyasi kariyerini Türkiye ve İslam düşmanlığı üzerine kuran Geert Wilders X hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren paylaşımlar yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'da kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle Geert Wilders hakkında suç duyurunda bulunmuştu. İslamofobik tutumlarıyla tanınan Geert Wilders, gençliğinin bir döneminde İsrail'de çalıştığı biliniyor. İsrail hayranlığını gizlemediği gibi verdiği bir röportajda burada kendini evinde gibi hissettiğini de belirmişti. İsrail Filistin meselesinde de İsrail'in en büyük destekçilerinden olmuştu ve Filistinlilerin Ürdün'e kaydırılmasını savunmuştu.

Kimden mi Bahsediyoruz serimizin bu bölümünde İslam ve Türkiye düşmanı Hollandalı başkan Geert Wilders'ı anlattık.