Katolikleri ve Protestanları ayıran kanlı duvar: Belfast

Kuzey İrlanda'da toplam 34 km uzunluğunda duvarlar var. Bu duvarlar Katolik ve Protestan mahalleleri birbirinden ayırıyor ve iki grubun birbirleriyle çatışmalarını önlemeyi amaçlıyor. Günümüzde de zaman zaman çıkan olaylar yüzünden bazı bölgelerde duvarların uzunluğu artmaya devam ediyor.

Tarihte yaşanan bazı vakalar anlaşmazlıkların temelini oluşturuyor. İrlanda Adası'ndaki İngiliz hakimiyetinde yaşanan çatışmalar bu ayrımın en büyük nedeni. İngiliz hakimiyeti sırasında İngilizlerin uyguladıkları yöntemler, İrlandalıların hala hafızasında tazeliğini koruyor. Bu yüzden bir çok İrlandalı, adanın tam bağımsızlığını istiyor. Diğer taraftan İrlanda Adası'nın Kuzey kısmındaki insanlarsa Kraliyet yönetimini destekliyor ve bağımsızlıktan daha çok İrlanda'nın kraliyet hakimiyeti altında kalmasını arzu ediyorlar. Haliyle iki grup arasındaki fikri ayrılma, sosyolojik olarak günlük hayata da yansıyor. Bunun en büyük göstergesi de mahalleleri birbirinden ayıran duvarlar.

Bu belgeselimizde tüm bu tarihi olayları, duvarların inşa sürecini ve günümüzde de yaşanmaya devam eden çatışmaların nedenlerini öğreneceksiniz. Öte yandan İrlanda'da yaşanan büyük kıtlığı, Osmanlı'nın İrlanda'ya yardımını, İngiliz hakimiyetinin adada bıraktığı izleri ve daha bir çok hikayeyi belgeselimizde bulacaksınız.