Kısaca; Filistin neden Dünya Kupası'nda oynamıyor?

Katar'daki FIFA Dünya Kupası hala devam ediyor, ancak şimdiden bir kazanan var: Filistin. dünyanın dört bir yanından hayranların kalplerinde ve zihinlerinde puan kazanıyor. Stadyumlarda, sokaklarda ve sosyal medyada Filistin bayrakları ile birlikte “Özgür Filistin” sloganları atılıyor. İsrail, her geçen gün daha fazla Filistinliyi katletmeye devam ederken, yeşil saha da dahil her yerde Filistin kimliğini yok etmeye çalışıyor.

Bu yıl Müslüman ülkelerden biri olan Katar'da düzenlenmesi sebebiyle de Filistin davası, Müslümanlar neşeli bir atmosfer içerisinde birleştirdi. İlk olarak 26 Kasım'daki Tunus-Avustralya maçında daha sonra da Fas-Belçika maçında 'Özgür Filistin' bayrağı dalgalandırıldı. Öyle ki Filistin'e desteklerini dile getirenler sadece Araplar olmadı. Brezilyalı taraftarlar da Doha sokaklarında Filistin bayraklarını satın alıp dalgalandırdı. Filistin 2022 FIFA Dünya Kupası kadrosunda yer almıyor ancak Katar'da en çok desteklenen ülkeler arasında.

Katar, resmi diplomatik bağları olmamasına rağmen İsrail medyası ve vatandaşlarının Dünya Kupası'na katılmasına izin verdi. Ancak her fırsatta Katarlılar, İsraillileri restoranlardan ve taksilerden kovarak adeta ülkelerinde istemediklerini ilan ettiler. Görünüşe göre İsrail medyası bu durumdan rahatsız oldu ki bazı muhabirleri kendilerini başka ülke vatandaşıymış gibi tanıtmaya başladı. Kısaca Dünya Kupası sadece bir spor faaliyeti olmanın çok ötesinde. Yeşil sahanın dışına taşıp siyaset arenasında da ülkeler için rekabet alanı oluşturan Dünya Kupası'nda Filistin'e güçlü bir destek söz konusu.