Milliyetçiler kime oy verecek?

14 Mayıs 2023 seçimlerinin kazananı ve kaybedeni noktasında çok sayıda analiz yapıldı. Bu konuda hemen hemen herkesin üzerinde mutabık kaldığı durumsa Türkiye'de milliyetçiliğin yükselişi oldu. Öyle ki kulislerde seçimin kaderini dahi milliyetçilerin belirleyeceği konuşulmaya başlandı. Bu meseleyi anlamak için önce birinci seçimdeki oy oranlarına bakmamız lazım.

AK Parti yerli ve milli duruşunu öne çıkararak %35,5 oy ile ilk turu birinci olarak bitirmeyi başardı. Öte yandan MHP ve İYİ Parti %10'ar destek aldı. Kendisini Atatürk milliyetçisi olarak tanımlayan ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ise %5 üzeri oy alarak Cumhurbaşkanlığı yarışında kilit rol oynadı.Türk siyasetinde milliyetçiler ülkenin kaderini belirleyebilir mi? Bu sorunun cevabını zaman gösterecek.

Bu konu üzerinde unutulmaması gereken bir nokta var ki o da vatanımızın yalnızca mevcut siyasi sınırlarımızdan ibaret olmadığı Türkiye'nin sınırları, Lozan sınırlarının çok daha ötesinde. Kalbi Türkiye ile atan, gönül sınırlarımız içinde yaşayan milyonlarca insan var. Türk siyaseti Türkiye dışındaki ülkelerin de kaderini tayin ediyor.