Nasıl bu kadar güçlü ve zengin oldular?

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte oligark kavramını daha sık duymaya başladık. Pek çok kişi ilk defa duysa da oligarklar Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya'da ortaya çıkan zengin kesim.

Onların gelir kaynakları da bilinmiyor, nasıl zengin oldukları da. Bilinen tek bir şey var, o da ayrıcalık sahibi oldukları. Lüks malikanelerde yaşıyor, yatlarla dünya turuna çıkıyorlardı. Özel jetleriyle evden ofise gider gibi kıtalar arası yolculuk yapacak kadar zengin olmuşlardı.

Rus oligarkları denilince akıllara gelen ilk isimlerden biri Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramoviç. Henüz 3 yaşında yetim kalmış tamircilik yaparak geçimini sağlamaya çalışmıştı. Ancak bugün tüm dünya onu da servetini de biliyor. Bu kadar hızlı yükselmesinin arka planında Putin'le olan dostluğu yatıyor.

Aleksey Mardaşov, Oleg Deripaska, Mihail Hodorkovski de en bilinen ve hızlı yükselen oligarklar arasında yer alıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra tüm dünyadan gelen yaptırımlarla zor duruma düştüler.

Sümeyye Palta'nın hazırladığı Dünya Dönüyor'da bu hafta Rusya'nın yozlaşmış sistemi masaya yatırıldı.