Nasıl dünyanın en popüler oyunu oldu?

Bir orduda en önemli askerin hangisi olduğuna karar verebilir misiniz? Ya da bir kral bunu seçebilir mi? En kolay vazgeçilebilir gibi duran piyadeler aslında bir kralı alt edemez mi? Savaşmaya doymayan bir kralı oyalamak isteyen bilge, aslında hayatın neredeyse yansıması niteliğinde bir 'oyun' tasarladı. Neredeyse 1500 yıldır oynanan ve giderek popüler hale gelen satranç, dünya tarihinde ülkelerin güç göstergesi haline bile geldi.

Satranç sporunu sadece insanlar yapmadı. Teknoloji devleri bile kendi yarışçılarını tasarladı ve yetiştirdi. Üstelik insanlara karşı. Kazanmanın hazzını bırakamayan insanlar için zorlayıcı bir yenilgi olsa da aslında mekanik bir beynin aynı anda maksimum ne kadar olasılığı hesaplayabildiğini gözler önüne serdi.

Erken yaşta satranç sporuna başlanması, çocuğun zeka düzeyini, sosyal becerilerini ve kritik-analitik düşünme yetisini olumlu yönde nasıl etkilediğini gösteren birçok çalışma mevcuttur. Satrancın tarihini, kültürlerdeki yerini ve neden önemli olduğunu #KitabınOrtası yeni bölümünde anlattık.