Nijerya'da petrol kaçakçılığı

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle petrol üreten ülkelerde 2015'ten bu yana ilk kez ekonomik alanda büyüme yaşanırken Afrika'nın önde gelen petrol üreticisi olan Nijerya, bu durumdan faydalanamıyor. Ekonomisi petrole dayanan Nijerya'da, petrol hırsızlığı ve sabotajlar ekonomiye büyük zarar veriyor. Ülkede petrol üretimindeki düşüşle birlikte bu yıl, 1997'den bu yana en düşük günlük ortalama üretim kaydedildi.

Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin petrol hırsızlığıyla mücadele sözü vermesi ve bu sorunla mücadele için özel birimler kurmasına rağmen sıkıntı devam ediyor. Hükümet toplumun bazı kesimlerini milyonlarca varil ham petrolün çalınmasına suç ortaklığı yapmakla suçladı.

Tespit edilen petrol rezervlerine göre yaklaşık 37 milyar varil olan Nijerya, dünyadaki rezervlerin yüzde 3,1'ine sahip. Ham petrol üretiminde dünyanın ilk 15 ülkesi arasında bulunan Nijerya, dünyanın en fazla petrol rezervine sahip 8. ülkesi ve petrol ihracatı bakımından da 6. sırada yer alıyor. Tüm bunlara rağmen ise ülkede yaşayanlar yoksulluk ve yakıt kıtlığı ile mücadele etmeye devam ediyor.