Örgütleri kim yönetiyor?

İkinci Dünya Savaşı'nın ağır bilançosu karşısında, ABD ve Sovyet Rusya yüz yüze savaşmanın yerine yeni bir yol aradılar. Ve sonunda birbirlerine karşı çok etkili, yeni bir silah keşfettiler. Bu silahın adı; Gizli Örgütler. CIA, KGB gibi istihbarat örgütleriyle başlayan bu dönem, küçük büyük yüzlerce silahlı ya da ideolojik yasadışı örgütlenmelerin oluşmasıyla kendini gösterdi.

Günümüzde 200'den fazla şiddetle var olan aktif örgüt var. Ve bu örgütler yaptıklarıyla en az bir ülkenin, terör örgütü listesindeler. Bazıları ideolojik bazıları da bir başka ülkenin örtülü varlığı. Ancak şiddetle var olan her örgütü, her ülke 'terör örgütü' olarak kabul etmiyor. Kimine göre terör örgütü kimine göre ise değiller. Tüm bu yapılanmalar bambaşka kıtalarda, birbirlerinden bağımsız olsalar da amaçları tek; Karşısına geçtiği devlet yapısını yok etmek ve parçalamak.

Birçok örgüt yönetimi, kendi üyelerini ulaşılacak 5. Kat ile motive etti bugüne kadar. Peki ama 5. katta ne var? Yeni Başlayan İçin serisinin bu bölümünde Soğuk Savaş sonrası örgütlerin nasıl var olduklarını ve güçlü ülkelerin bu örgütleri nasıl kullandıklarını anlattık.