Avrupa için kara kış devri mi başlıyor?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası batı ülkeleri Rusya'ya karşı bir takım yaptırımlar için harekete geçmişti. Bu adım sonrası Putin harekete geçti Avrupa'da giden gaz vanasını kapattı. Tasarrufa yönelen Avrupa, bir yandan da gaz depolarını doldurmanın yollarını arıyor ama hızlı bir çözüm bulmak neredeyse imkansız. Birçok uzmana göre Avrupa, bu kışı sorunsuz atlatacak ama diğer kışlar zor olacak.

Avrupa Birliği'nin en büyük gaz ihracatçısı Rusya. Putin, gazı kesmekle yetinmedi, enerji silahlarını ortaya attı ve gaz ihracatını ruble ile yapmak istediğini duyurdu. Geçmişte Soğuk Savaş'ın merkez üssü haline gelen Almanya, bugün de krizin merkez üssü haline geldi. Alman sanayisinin bu gaza ihtiyacı var ama bu gazla 26 milyon Alman hane de ısınıyordu. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, her türlü senaryoda Almanya'nın darbe yiyeceğini söylemişti. Yani yaptırımlar en çok Almanya'yı vurdu.

Putin gelirinden herhangi bir şey kaybetmeden Avrupa'yı özellikle de Almanya'yı fena halde köşeye sıkıştırdı. Zor durumda kalan batı ülkelerinin Ukrayna'ya desteklerini kesip kesmeyeceği merak konusu ama Kremlin hem siyasi koz elde etti hem de gelirlerini katladı.

Peki zor durumda kalan Avrupa ülkeleri bir alternatif bulamazsa ne olacak?

Gazeteci-yapımcı Sümeyye Palta'nın dış politikayı konu alan belgesel serisi Dünya Dönüyor, final bölümünde Avrupa'nın enerji krizini ele aldı.

Dünya Dönüyor final bölümüyle TVNET ve tvnet x'te.

KAYNAK / SÜMEYYE PALTA