Rusya neden Afrika'da tatbikat yapıyor?

Rusya, Çin ve Güney Afrika donanmaları Hint Okyanusu'nda ortak bir askeri tatbikat yaptı. Peki neden? Tatbikata katılan üç ülke de BRICS üyesi ve hem Çin hem de Güney Afrika, Rusya'nın Ukrayna işgalinin kınanması kararına ilişkin Birleşmiş Milletler oylamasında çekimser oy kullanan 35 ülke arasında.

Rusya ile Çin iki ay önce de Doğu Çin Denizi'nde ortak bir askeri deniz tatbikatı yapmıştı. Rusya Ukrayna'yı işgalinin yıl dönümünde bu tatbikatı yaparak hala müttefiklere sahip olduğunu ve küresel askeri etkinliklere devam edebildiğini gösteriyor.

Güney Afrika ırkçı 'Apartheid rejimi' döneminde destekçisi olan Rusya ile iyi ilişkilere sahip. Ve önemli gelir kalemlerinden balıkçılık sektörünün de korsanlarla başı dertte. Bu nedenle donanmasının kabiliyetlerini geliştirmek istiyor.

Tatbikat ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Çinli mevkidaşını, Rusya'ya verdikleri destek nedeniyle tehdit etmesinden birkaç gün sonra başladı. Çin ayrıca bu tatbikattan Afrika'ya giden deniz yolundaki hakimiyetini artırmak için de faydalanabilir.