Rusya Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşı çıkabilir mi?

Türkiye, Rusya ve İran, Tahran zirvesinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi törende Çağrı filminin müziğiyle karşılandı. Çağrı filminin orijinal ismi, the Message yani mesaj. Böyle bir karşılamayla nasıl bir mesaj verildiği ayrı konu ama zirvede bundan daha büyük mesajlar vardı. Bunlardan en önemlisi, Türkiye'nin Suriye'de yapmayı planladığı operasyonla ilgili olanlar.

Çağrı filmiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılayan İran'ın Türkiye'ye çağrısı netti. İran başbakanı Reisi, Suriye'de çözümün askeri harekatta değil, Esad'la diplomaside olduğunu söyledi. Bilindiği gibi Türkiye, Suriye sınırında mültecilerin yerleşebileceği güvenli bölgeler oluşturmak için, PYD terör örgütüne karşı bir askeri operasyona hazırlanıyor.

Zirvede İran'ın dini lideri Hamaney de, Türkiye'nin Suriye'ye askeri bir harekat düzenlememesini istemişti. İran'ın, Türkiye'nin Suriye'de askeri operasyon düzenlemesini istemediğini biliyoruz. Zirvedeki asıl mesele, Rusya'nın, yapacağımız olası bir harekata göstereceği tepkiydi.