Rusya-Ukrayna savaşının kaderini Azov taburu mu değiştirecek?

24 Şubat 2022'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna'ya savaş ilan etti. Savaşı meşru göstermek için de komşu devlet Ukrayna'yı 'askerlerden ve Nazilerden arındırmayı' ve ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıları soykırımdan korumayı hedefleyen 'özel bir askeri operasyon' olduğunu söyledi.

Kiev de Nazilerle hiçbir ilgisi olmadığını her fırsatta dile getirse de Moskova ülkede bulunan Azov taburunu hedef göstererek Nazilerle bağlantısını delil olarak sundu. Ukrayna hükûmeti, Taburu 2018 yılında resmi olarak İçişleri Bakanlığına bağlı bir polis birimi olan 'Ulusal Muhafızlar'ın bir parçası haline getirdi. 2015 yılında, o zamanki alayın sözcüsü Andriy Diachenko, taburun yalnızca yüzde 10 ila 20'sinin Nazi olduğunu söyledi ve genel anlamda Nazi ideolojisine bağlı olduğunu inkar eden bir açıklamada bulundu.

Ancak gamalı haç gibi Nazi sembollerinin, Azov üyelerinin üniformalarında ve vücutlarında çokça yer alması dikkat çekiyor. Peki, Rusya'nın terör örgütü olarak hedef gösterdiği Azov taburu nasıl ve neden ortaya çıktı? Hepsi ve daha fazlasını 'Soru İşareti' belgesel serimizin bu bölümünde belgeleriyle birlikte anlattık.