Rusya'nın nükleer silahı meşrulaştırma planı


7 ay önce Ukrayna'ya karşı tam işgal başlatan Rusya, 60 bine yakın askerini kaybetti. Ukrayna askeri ise, Rusya'nın işgal ettiği toprakların bir kısmını geri aldı.
İşgal ettiği toprakların bir kısmını elinde tutabilmek için sözde referanduma başvurdu.
Tıpkı, 2014'te Kırım'ı işgal edip, referandum düzenlemesi gibi.
Ancak asıl konu Rusya'nın kısmi seferberliği. Ukrayna'da kayıplarını gizlemeye çalışan Rusya, bu sefer yedekteki 300 bin askerini de harekete geçirmeye karar verdi. Fakat Novaya gazetesinde yayınlanan makaleye göre; seferberlik kanununun 7.maddesi gizli kaldı, Rusya 1 milyon kişiye kadar seferber edebilir.

Putin'in konuşması sonrasında Moskova başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde protestolar başladı.
Putin'in imzaladığı yeni yasaya göre; Askeri operasyonlara katılmayı reddedenleri, gönüllü olarak teslim olmayanları ve ordudan firar edenleri 10 yıl hapis cezası bekliyor.
Ukrayna-Rusya savaşında en fazla kaybı veren bölge Dağıstan, Yakutistan ve Buryatya seferberliğin en çok protesto edildiği bölge.
-
Rusya'nın anayasasında hatırlanması gereken önemli bir nokta var; 'Eğer Rus topraklarına bir saldırı olursa, Rusya nükleer silah kullanma hakkına sahiptir.'
Şu anda Rusya'nın nükleer silah kullanmak için elinde yasal bir dayanağı yok fakat bu tehdidi 'meşrulaştırmak' için, Rus askerleri bölgede ev ev dolaşıp halkı usülen sandığa götürüyor.
Amacı ise de facto olarak bağımsızlığını tanıdığı bölgeleri, resmi olarak kabul edip nükleer silah tehdidine yasal olarak zemin hazırlamak.