Savaşın çözdüğü ihtilaf: Lübnan-İsrail

Lübnan ile İsrail arasındaki deniz sınırı anlaşmazlığını Birleşmiş Milletler ve ABD'nin de ara buluculuğuna soyunduğu 12 yıl süren uğraşlar değil, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali çözdü.

İki komşu ülke 74 yıldır savaş halinde ve diplomatik ilişkiye sahip değil. 2010 yılında ihtilaflı deniz sınırı bölgesinde 2 doğal gaz sahası keşfedildi ve bu durum anlaşmazlığı şiddetlendirdi. Ukrayna Savaşı ile küresel enerji krizi patlak verince, İsrail gazının Mısır'da sıvılaştırılarak, Avrupa'ya gönderilmesi konusunda bu üçlü anlaştı. Lübnan-İsrail ihtilafı da bunu müteakip çözüldü.

Anlaşmazlığın nedeni, İsrail'in deniz sınırının şuradan çizilmesini, Lübnan'ın ise buradan çizilmesini istemesiydi. Anlaşmaya göre de sınır nihai olarak bu çizgiden çekilmiş oldu. Kariş Doğal Gaz Sahası İsrail'de, Kana Sahası ise Lübnan'da kaldı. Ancak Kana'dan gelecek gelirlerin yüzde 17'si de İsrail'e verilecek.

Lübnan ortak bir imza töreni yapılmasını istemedi. Hatta imzalanan belgelerin değiş tokuşu da ara bulucu vasıtasıyla gerçekleşti. Çünkü doğrudan iletişim Lübnan'ın İsrail'i tanıdığı anlamına gelir. Bu da İsrail'in meşruiyeti için büyük bir kazanım olur. Her ne kadar anlaşmanın imzalanması da fiili olarak aynı kapıya çıksa da Lübnan hükümeti buna mecburdu. Ülkede büyük bir ekonomik kriz var ve devlet halkın elektrik ihtiyacını bile karşılayamıyor. Bu nedenle doğal gaza acilen ihtiyaç duyuyor.