Şi üçüncü kez devlet başkanı seçildi

Dünyada Bu Hafta öne çıkanları, en çok konuşulanları derledik.
Çin Başkanı Xi Jinping 3. kez seçildi. Yani önümüzdeki beş yıl Çin devleti ve ordusunu yönetecek.


Batı ülkeleri bu durumdan pek memnun değil. Çin'den ve batı'dan gelen karşılıklı açıklamalar gerilimi adım adım arttırıyor.


ABD ve İngiltere'nin Avusrtralya'ya nükleer bir denizaltı sağlamak için toplanmaları Çin'in tepkisine neden oldu.

Ukrayna savaşında şiddet gün geçtikçe tırmanıyor. Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Reaper model İHA'sı, Rus savaş uçakları tarafından düşürüldü. ABD ve Rusya'nın Ukrayna üzerinde doğrudan karşı karşıya gelmesi uzun süredir korkulan bir durumdu.

Ukrayna Savaşı ise Bahmut şehrinde şiddetli bir biçimde devam ediyor. Ukrayna lideri Rus ordusuna ait bin kişiyi etkisiz hale getirdiklerini açıkladı.
Wagner ise şehre saldırmaya devam ediyor. Son dönemde isminden sıkça bahsedilen Wagner patronu, Bahmut savaşının maliyetini açıkladı.

İran ile Suudi Arabistan 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılması konusunda anlaştı. İran ve Suudi Arabistan'ın Çin ara buluculuğunda anlaşması önemliydi. Fakat asıl soru bu durum iki ülkenin karşı karşıya geldi Yemen'e yansır mı? Birazdan bakacağız.

Geçen hafta dört ülkeden protesto sesleri yükseldi.
Gürcistan'daki protestoların sebebi, yönetimin geri adım atarak son anda geri çektiği ''yabancı ajan yasa tasarısı'' oldu. Kimileri tasarıya karşı çıkarken kimileri de geri çekilmesine karşı çıkarak sokaklara döküldü.

İsrail'de durum benzer, halk Netenyahu'nun anayasa değişikliği nedeniyle haftalardır sokakta. Gösterilere katılım binlerce kişiyi aşmış durumda.


Pakistan'da ise Yargılandığı davanın duruşmalarına katılmadığı gerekçesiyle İmran Han hakkında geçen hafta tutuklama emri kararı çıktı.

Imran Han'ın polis tarafından gözaltına alınmak istenmesine karşı ülke genelinde protestolar düzenlendi.

Fransa sokakları ise Macron'un ''emeklilik yasası'' nedeniyle kalabalıktı. Temizlik işçileri grev yaparak yasayı haftalardır protesto ediyorlar. Ülkede çöp birikintileri görülmeye başlandı. Birazdan yakından bakacağız.