The Economist dergisi dijital parayı 30 yıl önceden nasıl tahmin etti?

30 yıl sonrasını tahmin eden bu dergiyi duymuş muydunuz? Dünyaca ünlü Economist dergisinin 1988 yılındaki sayısından bahsediyorum. Dergi 30 yıl önceki kapağında dijital parayı tahmin etmişti. Kapakta bir Anka kuşu var ve ayaklarının altında farklı ülkelerin para birimleri alevler içinde yanıyor. Mitolojiye göre, Anka kuşu yanar ve küllerinden yeniden doğar. Küllerinden doğan bu Anka kuşunun boynunda ise daha önce görmediğimiz madeni bir para var. Paraya ilk baktığınızda akla bitcoini getiriyor, bir de üzerinde 2018 yazdığını görünce, derginin ta o zamandan bitcoini tahmin ettiğini düşünüyorsunuz. Ancak Bitcoin ilk yükselişini 2017'nin sonunda yapmıştı ve 2018'den itibaren düşüşe geçmişti. Yani Anka kuşuyla ortaya çıkan para, bitcoin olamazdı.

Zaten derginin içindeki kapakla ilgili yazıyı okuyunca, bu paranın Bitcoin olmadığını anlıyorsunuz. Çünkü yazı şöyle başlıyor: Bundan 30 sene sonra Amerikalılar, Japonlar, Avrupalılar ve diğer zengin ve fakir ülkelerdeki insanlar, alışverişlerini aynı para birimiyle yapacaklar. Fiyatlar dolar, yen ya da mark cinsinden olmayacak, diyelim ki, Anka kuşu cinsinden olacak. Yani dergi Anka kuşunu, tüm dünyanın kullanacağı ortak para birimini temsilen kullanmış. Ama yazının belki de en can alıcı noktası şu:

Dünyanın ortak para birimi olacak bu parayı, IMF'nin soyundan gelen yeni bir merkez bankasının üretebileceğini söylüyor. Bu ne demek? Artık ülkeler kendi paralarını basmayacak, IMF gibi bir banka, dünyanın ortak parasını basacak demek. Ama bir dakika, IMF zaten böyle bir para üzerinde çalışıyor. Hatta inanmayacaksınız ama IMF dijital parasını, derginin 30 yıl önce tahmin ettiği gibi 2018 yılında üretti. Peki Economist dergisi, bu günleri 30 yıl önceden tahmin mi etti? Yoksa derginin sahipleri, 30 yıllık planlarını uygulamaya mı başladı?