Trablus'ta neler yaşandı?

Libya'nın başkenti Trablus'ta kırmızı alarm verildi. Sağlık Bakanlığı'nın aktardığı bilgilere göre 32 kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi yaralandı. Trablus çevresi günlerdir Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ve Temsilciler Meclisinin Başbakan olarak atadığı Fethi Başağa'ya bağlı güçlerin askeri yığınağına sahne oldu.

Ülkede bir süredir Dibeybe ve temsilciler meclisinin atadığı başbakan Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum da zaman zaman kendi içinde çatışma sahnelerine sebep oluyor. Başağa, Dibeybe'yi uluslararası toplumu, petrol akışının devamını sağlamak dışında, Libya'ya karşı pasif kaldığı gerekçesiyle eleştiriyor. Dibeybe ise görevinin başında olduğunu ve görevini ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylüyor.

Son gelişme olarak Libya Savunma Bakanlığı Askeri Savcılığı, Temsilciler Meclisinin Başbakan olarak atadığı Fethi Başağa için ülkedeki çatışmaları körüklediği gerekçesiyle tutuklama talebinde bulundu. Çatışmalardan bu yana bugün Libya, Muammer Kaddafi'yi deviren 2011 NATO destekli ayaklanmadan sonra kendi içerisinde çok az barış yaşadı.