Tükenirse petrol zengini ülkeler ne yapacak?

Modern dünyada yaşam, enerji kaynaklarına bağımlı hale geldi. Bu kaynakların başında da petrol geliyor. Öyle ki Winston Churchill, “Bir damla petrol bir damla kandan daha kıymetlidir' demişti.

Otomotiv sanayisinden savaş endüstrisine kadar birçok alanda kullanılan petrol rezervlerinin çoğu Ortadoğu ve Hazar bölgesinde. Genelde bulunduğu ülkeye refah getiren petrol her bölgeye eşit imkanlar sunmuyor. Öyle ki Suudi Arabistan dünyanın en zengin ülkelerinden biri olurken Nijerya yoksullukla mücadele ediyor, Ortadoğu iç karışıklıklarla boğuşuyor. Durum böyle olunca petrol ekonomiyi, siyasi durumu, uluslararası sistemi ve politikaları etkileyen bir unsura dönüştü. Güç mücadeleleri, savaşlar, barışlar petrolle değişti.

Uzmanlar, petrolün 50 yıl sonra tükeneceğini söylüyor. Kimi ülke kaynak konumundayken kimi de bağımlı konumunda. Yani 50 yıl sonra tüm dengelerin değişeceğini söylemek mümkün. Peki nasıl oldu da petrol tüm savaşların sebebi ve dünyadaki dengeleri değiştiren unsur oldu?

Dünya Dönüyor'un 11. bölümünde petrolün uluslararası sistemi, politikaları ve dünya ekonomisini nasıl etkilediğini anlattık.