Uzay yatırımları neden arttı?

Dünyada iddia sahibi olan bütün ülkeler uzaya hızla yatırım yapıyor. Önceleri sadece AB, Çin, Japonya, Hindistan gibi ülkeler uzay yatırımlarına yöneliyordu. Şimdi ise Türkiye dahil birçok ülke uzay konusunda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bu yatırımlar sadece güvenlik için değil, ekonomi için de yapılıyor. Öyle ki artık uzay madenciliği ve uzay turizmi üzerinde çalışılıyor.

Bütün bu çalışmaların yürütülebilmesi için de insanoğlunun olmazsa olmazı olan suya ihtiyaç duyuluyor. Ay ve Mars'ta su bulundu ancak bu su buz kütleleri halinde. İlerleyen zamanlarda suyun ayrıştırılmasıyla uzayda yaşamaya bir adım daha yaklaşılmış olunacak. 2024'te NASA Ay'a döneceğini açıklamıştı. Kuşkusuz bu ülkeler arası rekabeti de tekrar canlandıran bir gelişme olacak.

NATO'nun Uzay'ı harekat alanı olarak ilan etmesinden kısa süre önce ABD Uzay Kuvveti kurduğunu açıklamıştı. Rusya ve Çin'in de buna benzer birimleri olduğu biliniyordu ancak gelen açıklama sonrası birçok ülke buna benzer birimler kurduğunu açıkladı. Biz de Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'a 3 soru yönelttik ve “Yurtta Barış, Cihanda Barış” politikasını benimseyen Türkiye'nin ne yapacağını sorduk. Sümeyye Palta'nın hazırladığı 3 Dakikada 3 Soru 3 Cevap yeni bölümüyle yayında.