Türkiye ve Rusya neden dolar yerine ruble kullanacak?

Erdoğan ve Putin Soçi'de bir araya geldi ve Rus doğal gazının bir kısmını Amerikan doları yerine Rus rublesiyle alma konusunda anlaştılar. Peki 'Ne var bunda, Rusya kendi gazını kendi para birimiyle satıyor, bu gayet normal değil mi?' diye düşünebilirsiniz. Ama değil.

Hatta bunun ne kadar önemli bir gelişme olduğunu görmek için Putin'in zirvedeki manidar gülüşüne bakmak yeterliydi. Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın gözü Soçi'de, burayı takip ediyorlar derken. Putin'in keyifle gülümsemesi, alınan kararların ne kadar önemli olduğunun göstergesi gibiydi. Rusya Ukrayna'yı işgal ettikten sonra Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulanmıştı.

Rusya da buna cevaben Avrupa ülkelerine gönderdiği doğal gazda kısıntıya gitmiş ve sadece kendi para birimi ruble ile ödeme kabul edeceğini açıklamıştı. Takipçilerimiz hatırlayacaktır, savaştan sonra ülkelerin dolara olan güveninin azaldığı ile ilgili birkaç bölüm yapmıştık. Hatta Amerikan dolarının, küresel para birimi statüsünün sorgulanmaya başlandığını anlatmıştık. Türkiye ve Rusya'nın aldığı karar bu yüzden önemli ve öngörümüzde yanılmadığımızı gösteriyor.