Türkiye Yunanistan’ın Akdeniz planını nasıl bozdu?

Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın Akdeniz'de tek taraflı genişleme adımlarına 2019'da Libya ile imzaladığı 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Muhtırası' ile ket vurmuştu. Türkiye anlaşmayla münhasır ekonomik bölgesinin güney sınırını da belirlemiş oldu. Bu anlaşma üç yaşına girerken iki ülke arasında ikinci bir anlaşma, 'Hidrokarbon Muhtırası' imzalandı. Böylece iki ülke hem denizde hem de karada ortak araştırma ve sondaj yapabilecek. İlkinde olduğu gibi ikincisinde de Yunanistan, Mısır ve Avrupa Birliği'nden itirazlar geldi.

Türkiye ile Libya arasındaki enerji iş birliğinin ilk iki aşaması tamamlandı. Artık sıra üçüncüsünde. O da ortak enerji faaliyetlerinin yapılması. Libya dünya petrol rezervlerinin yüzde 4'üne sahip ve günlük petrol ihracatı 1.2 milyon varil. Üstelik buna zengin gaz kaynakları da eklendiğinde iş birliğinin önemi daha da iyi anlaşılıyor.

Bu arada kader cilvesini burada da gösterdi. İlk anlaşmadan sonra Yunanistan, muhtıranın içeriğini kendilerine sunması için Libya'nın Atina Büyükelçisi Muhammed el-Menfi'ye ültimatom vermişti. El-Menfi ültimatoma uymayınca Miçotakis yönetimi onu sınır dışı etti. Bir buçuk yıl sonra Libya Devlet Başkanı olan el-Menfi, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i Trablus'ta kabul etti.