Ukrayna işgalini Avrupa mı finanse ediyor?

Ukrayna işgalini Avrupa finanse etmiş olabilir mi? Kulağa inanması zor gelse de bu cümle doğru. Çünkü bilindiği gibi Avrupa Rus gazına bağımlı ve bunun için inanılmaz ücretler ödüyor. Hatta öyle ki, bunun için günlük olarak ödediği para, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmek için günlük olarak harcadığı paradan bile fazla.

Peki Avrupa neden Rus gazına bu kadar bağımlı ve bu bağımlılıktan kurtulması mümkün mü? Bilindiği gibi Avrupa %40 oranında Rus enerjisine bağımlı çünkü Avrupa ülkelerinin yeterli bir enerji üretimi yok. Ancak Rusya enerji yaptırımı uyguladığından beri buna alternatif olarak kömür ve nükleer gibi temiz bulmadıkları enerji kaynaklarına geri dönmeye başladı.

ABD, Avrupa'ya LNG satmaya çalışsa da, Rus gazının yerini tutacak kadar üretimi yok. AB bu yüzden kendi sözlerini çiğnedi ve nükleer enerjiyi Avrupa Parlamentosu'nun aldığı kararla yeşil yani çevre dostu enerji olarak kabul ettiler. Ve ne hikmetse, biri bugünleri yıllar önceden tahmin etmiş olacak ki, nükleer enerjiye yatırım yapmış. Tahmin ettiniz mi? Evet, doğru bildiniz, bu isim Bill Gates.