Yahudiler Siyonizm'i neden desteklemiyor?

Bir gün birisi çıkıp kendi topraklarınızda yaşayan size burası bizim topraklarımız buradan çıkıp gidin deseydi onlara karşı ne tepki verirdiniz? İşte toprakları Yahudiler tarafından işgal edilen Filistinliler yıllardır bu soru ile karşı karşıya kaldı. Peki bu noktaya nasıl gelindi dersiniz?

Bir zamanlar Roma'nın işgal edilmesi ile Avrupa'da bitmek bilmeyen ayrımcılığa maruz kalan Yahudiler kutsal kitapları Tevrat'ta yer alan Vadedilmiş Topraklara dönme fikri ile hayatlarını idame ettirdiler. Fakat bu fikir Hitler'in Yahudilere yaptığı soykırım sonrası uygulamaya konmak zorunda kaldı. Milyonlarca Avrupalı Yahudi baskı ve tacizlere daha fazla dayanamayarak dünyanın farklı yerlerine göç etti. Bunlardan bir kısmı kutsal topraklarda bulunduğundan dolayı Filistin'e göç etti.

O günden beri Müslümanların, Hristiyanların ve Yahudilerin ortak buluşma noktası olan Filistin toprakları, Kudüs merkezli bir Yahudi devleti kurmayı amaçlayan Siyonizm hareketinin çıkmasıyla barış dolu günlerine veda etti. Yahudiler arasında pek çok farklı görüşten gruplar olsa da Siyonizm hareketi bu farklılıkların üzerini bir şekilde örtbas edip, kendisine küresel çapta bir destek buldu. Soru İşareti belgesel serisinin yeni bölümünde Siyonizm'i anlattık.