Yunanistan'ın S-300 tacizine Erdoğan'dan yanıt

Geçtiğimiz hafta uluslararası basında Türkiye ismini her zamankinden daha fazla duyduk. Türkiye'nin çevredeki sorunlar karşısında gösterdiği refleksler, ülkemizin dünya basında konuşulmasına sebep oluyor. Bu programda geçtiğimiz hafta dünya basınında Türkiye hakkında konuşulanlara, yabancı basın kuruluşlarının Türkiye hakkında yaptığı farklı yorumlara göz atacağız.
Yunanistan'ın geçtiğimiz hafta Türk F16'larını taciz etmesi, ilişkilerin iyice gerilmesine yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos zafer bayramının 100. Yıl dönümünde yaptığı konuşmasında, bu konuya değindi.
Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatması, dünya basınında geniş yer buldu. Geçtiğimiz Mart ayında, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Türkiye'ye gelerek, 2008'den bu yana ülkemizi ziyaret eden ilk İsrailli lider oldu. İsrail medyasında Türkiye – İsrail ilişkileri ile ilgili önemli bir duyurunun yapılacağı açıklandı ve beklenen açıklama, İsrail Başbakanı Yair Lapid'in ofisinden geldi. İki ülkenin karşılıklı büyükelçi atama kararı aldığı duyuruldu. Gelişmenin haberi dünya basınında geniş yer buldu.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya, 'NATO üyeliği 'için ilk toplantıda Helsinki'de buluştu. 26 Ağustos 2022 tarihinde, yani geçtiğimiz Cuma günü, Türkiye, Finlandiya ve İsveç Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı yaptı. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de ilki gerçekleştirilen toplantıda Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreci tartışıldı. Bu üyeliğe şerh düşen Türkiye'nin somut talepleri, uluslararası basında yer bulmaya devam ediyor.
Arnavutluk Başkanı Edi Rama korona virüs salgını dönemiyle ilgili AB'yi eleştirdi ve Türkiye'ye teşekkür etti. Rama, 'Bize aşıyı Türkiye verdi. Erdoğan olmasaydı ülkemizde çok daha fazla kişi hayatını kaybetmiş olurdu' dedi. Rama, 'Her konuşmada balkanlar bizimle olmalı, üçüncü tarafların etkisine bırakılmamalı diyorlar. Ancak ne oldu, Sırbistan Çin'den aşıyı aldı. Biz Türkiye'den aldık. Cumhurbaşkanı Erdoğan olmasaydı, ülkemizde çok daha fazla kişi hayatını kaybetmiş olurdu. Umarım Avrupa dersini almıştır' dedi.
Geçtiğimiz Salı günü tarihin en büyük kahramanlık destanlarından olan 30 Ağustos zaferinin 100. Yıl dönümünü kutladık. Bu programda birlikte 100 sene evvel 30 Ağustos'ta çıkan yabancı gazetelere göz atarak, yakın tarihimize dışarıdan bir gözle bakacağız.