🍔Hamburgerinizi kiralatır mısınız?

McDonalds'ı dünyanın hemen hemen her yerinde herkes bilir. Firmanın en meşhur ürünleri de hamburgerleridir.
Öyle ki Big Mac Endeksi adlı bir kavram bile var. McDonalds'ı McDonalds yapan isimlerden olan Ray Kroc ile ilgili olarak anlatılan bir hikaye, aslında durumun pek de öyle hamburger satarak, kurulmuş bir imparatorluk olmadığını gösteriyor. 1974 yılında Ray Kroc konuşma yapmak için Teksas Üniversitesi'ne gidiyor. Konuşma sonrası öğrencilerle sohbet eden Ray öğrencilere 'Ben ne işindeyim?' diye soruyor. Öğrencilerden biri de 'Dünyada senin hamburger işi yaptığını bilmeyen mi var?' diye cevap veriyor.
Ray de 'Böyle düşündüğünüzü biliyordum. Ben hamburger işi değil, emlak işi yapıyorum' diye cevap veriyor. Haksız da sayılmaz.
Neden mi? Çünkü McDonalds bugün milyarlarca dolarlık net kârının yaklaşık %80'ini sahip olduğu mülklerden elde ettiği kira gelirleri ve franchisingle sağlıyor. ABD başta olmak üzere dünyanın her yerinde oldukça değerli bölgelerde McDonalds restoranları görmek mümkün oluyor. Şüphesiz bütün bu gayrimenkul yatırımlarının dönüşü firmalar için oldukça önemli bir gelir kapısı.