Celtic taraftarının Filistin sevgisi nereden geliyor?

İsrail'in Filistin'deki soykırımına spor dünyasından beklediğimiz ağırlıkta tepkiler gelmedi. Söz konusu Ukrayna olunca ayağa kalkan Avrupa, Gazze'de yaşananlar için 3 maymunu oynuyor.

Fakat Celtic taraftarı, her zamanki gibi yine Filistin'in yanında olduğunu, dünyanın kulüpler bazında en büyük futbol organizasyonu Şampiyonlar Ligi'nde gösterdi.

İsrail'in saldırıları başladığında, takımlarındaki İsrailli futbolcu Liel Abada'ya rağmen tribünde “Filistin'e özgürlük – Zafer direnişindir” pankartı açan Celtic taraftarı, Şampiyonlar Ligi maçı öncesi kulüpten yapılan uyarıya rağmen Filistin'e desteğini sürdürdü. Stattaki binlerce taraftar hem Filistin bayrağı koreografisi yaptı hem de Filistin'e destek pankartları açtı. Ayrıca “Asla yalnız yürümeyeceksin” şarkısını bu kez Filistin için okudular.

Celtic taraftarı daha önce de birçok kez Filistin'in yanında olmuştu.

İsrail'in geçmiş yıllardaki saldırılarında da tribünlerde Filistin bayrağı açan taraftarlar, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından “Kudüs, Filistin'dir” pankartı açtı.

2016'da bir Avrupa Ligi maçında tribünde yine Filistin bayraklarına yer verilmesi nedeniyle Celtic kulübü 10 bin euro ceza aldı. Bunun üzerine Batı Şeria'daki mülteci kampında kalan yüzlerce Filistinli çocuk, bu cezayı ödemek için harçlıklarını kulübe bağışladı. Celtic taraftarı da akabinde Filistin için yardım kampanyası düzenledi.

Peki, Celtic taraftarının Filistin'e yakınlığı nereden geliyor?

Celtic Kulübü, Büyük İrlanda Patates Kıtlığı sonucunda İrlanda'dan İskoçya'ya göçen halk tarafından kuruldu. Yeşil beyazlı kulübün taraftarı da, yıllarca İrlanda'nın Birleşik Krallık'a karşı bağımsızlığını savundu. Bu nedenle kendileri Filistin'in de bağımsızlığından yana duruş sergiliyor ve bunu her fırsatta dile getiriyor.