Gaziantep FK'nin ve Hatayspor'un maçları ne olacak?

Hatayspor ve Gaziantep FK'nin maçları geçerli sayılsın mı, sayılmasın mı?

Türkiye Futbol Federasyonu, Kahramanmaraş depremlerinin henüz 5. gününde yangından mal kaçırır gibi toplandı. Ligden çekilen Hatayspor'un ve Gaziantep Futbol Kulübü'nün geçmiş maçlarının aynı şekilde tescil edilmesi, gelecek karşılaşmalarda ise bu kulüplerin hükmen mağlup sayılması kararlaştırıldı.

Bugün geldiğimiz noktada ise, kulüplerin bu konuda ortak noktada buluşamadığını görüyoruz.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın da aralarında bulunduğu 4 kulüp, federasyonun mevcut kararını destekliyor.

Beşiktaş ve Trabzonspor'un başı çektiği 7 kulüp ise, UEFA'nın yaptığı gibi 'geçmişteki ve gelecekteki tüm maçlar yok sayılsın' diyor.

Kulüpler tabii ki kendi menfaatlerine uygun olanı istiyor. Ayrıca Türkiye'de benzer konularda daha önce iki farklı karar alınması ve UEFA'nın uygulaması işleri biraz karıştırıyor.

Samsunspor, 1988-89 sezonunda o acı trafik kazasını geçirince ligden çekilmek zorunda kalıyor. TFF, kırmızı beyazlı ekibin topladığı 19 puanı geçerli sayıyor ve sonraki sezon da Süper Lig'de oynamasına hak tanıyor.

Ankaraspor ise 2009'da Ankaragücü ile yakınlaşması nedeniyle Süper Lig'den düşürülünce hem daha önce oynadığı ve 5 puan topladığı 4 maçta hem de gelecek karşılaşmalarda hükmen yenik sayılıyor.

UEFA'da da durum Ankaraspor örneğindekine benzer. Herhangi bir sebeple yarışmadan çekilen takımın geçmiş ve gelecek tüm maçları geçersiz sayılıyor.

Ayrıca hükmen mağlubiyet ve karşılaşmaların yok sayılması kararı bir şeye daha etki ediyor: Galatasaray, Kasımpaşa'yı mağlup ederek Beşiktaş'ın 13 maçlık üst üste galibiyet rekorunu kırmıştı. Ancak bu maçların arasında hükmen kazandığı Gaziantep FK maçı da var. Federasyon, hükmen mağlubiyet yerine maçların geçersiz sayılması kararını verirse hem şampiyonluk yarışında kartlar yeniden dağıtılacak hem de Galatasaray'ın rekoru tarih olacak.