WİFİ şifresi nasıl değiştirilir?

WİFİ şifre değiştirme nasıl yapılır?
WİFİ şifre değiştirme nasıl yapılır?

WİFİ şifrelerinizin başkaları tarafından kullanıldığını düşünüyor veya unutmayacağınız bir WİFİ şifresi ayarlamak istiyorsanız birkaç adımda şifrenizi değiştirebilirsiniz. İşte adım adım WİFİ şifresi değiştirme yöntemleri.

İnternet sağlayıcısı ne olursa olsun WİFİ şifre değişimleri adımları genellikle aynı olur. WİFİ şifresi kablosuz bağlantılarda güvenliği sağlamak için belirlenen şifredir ve bu güvenliğin sarsıldığını düşünen kişiler bu özel şifreyi değiştirmek isterler.

İnternet sağlayıcıları tarafından kişilere WİFİ adı ve WİFİ şifresi verilir. Bu aşamadan sonra kişiler güvenliğin artırılması için WİFİ şifrelerini değiştirebilirler. Zaten internet sağlayıcıların verdiği WİFİ adı ve şifresi çok karmaşık bir yapıda olduğu için genellikle değiştirilir. Kişilerin günlük hayatında kendi belirledikleri şifreler daha kolay kullanımı olur.

WİFİ şifresi ne işe yarar?

WİFİ şifresi internet sağlayıcısı olan modeme bağlanmak için kullanılan özel bir şifredir. Kablosuz internet ağı olan modeme bağlanırken WİFİ şifresi sayesinde bağlanma işlemi kolaylaşır.

Belirlenen özel WİFİ şifresi ile paylaşılmadığı takdirde kişilere özel şifrelerdir. Kişiler WİFİ şifrelerini sadece internetini paylaşmak istedikleri kişilere vermeliler. Ayrıca WİFİ şifresi belirlenirken kişilerin kolayca akıllarında tutabildikleri şifreler konulmalıdır. Aksi takdirde bu WİFİ şifresi unutulabiliyor.

İnternet sağlayıcısı olan modemin ilk kurulumunda internet sağlayıcı firma tarafından verilen karmaşık şifre genellikle değiştirilir. WİFİ şifreleri kişilerin bildiği kuvvetli ve benzersiz şifreler olması genellikle tavsiye edilir.

WİFİ şifre değiştirme adımları

WİFİ şifre değiştirme işlemi genellikle şifrenin güvenilirliğini artırmak için yapılan bir işlemdir. WİFİ şifresi ne kadar güçlü olursa kablosuz ağ bağlantısı o kadar güvenilir bir yapıda olur.

Genellikle WİFİ şifresinin güçlü ve benzersiz olabilmesi için sayı ve harfler bir arada kullanılır. Aynı zamanda şifrede büyük harf ve küçük harfler beraber kullanılır. Kişilerin WİFİ şifresini kendi isimleri veya telefon numaraları gibi kolay şifreler yapmamaları tavsiye edilir. Özellikle güçlü bir şifre için kişiler doğum tarihlerini kullanmamalıdır.

WİFİ şifresini değiştirmek isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar şunlardır:

  • · WİFİ bağlantısı açılmalıdır
  • · Bir elektronik cihazdan web tarayıcısı seçilir
  • · İnternet tarayıcısına “192.168.1.1” yazılır
  • · İnternet tarayıcısı bu sayfayı bulamazsa “192.168.1.2” veya “192.168.2.2” veya “192.168.2.1” yazılarak sayfaya girilmeye çalışılır
  • · Açılan sayfada modem ara yüzüne giriş için mevcut kullanıcı adı ve modem şifresi girilir
  • · Modemin adı ve modemin şifresi internet sağlayıcısından öğrenilebilir
  • · Sayfaya girilince “Kablosuz Ağ Ayarları” seçeneğine girilir
  • · Bu aşamada “Ağ Şifreleme” seçeneğine girilir.
  • · Bu bölümden WİFİ adı ve WİFİ şifresi değiştirilebilir.

WİFİ şifresini daha önce değiştirmiş fakat hatırlamayan kişiler modemin arkasında olan reset tuşuna 5 ile 10 saniye basarak modemi sıfırlayabilir. Ardından internet sağlayıcısının müşteri temsilcisine bağlanılarak yeni şifre oluşturulabilir.

Şifreler konulurken büyük ve küçük karakterler ile rakam ve harflerin kombinasyonu kullanılır.

WİFİ kullanıcı adı nasıl değiştirilir?

WİFİ kullanıcı adı değişimi WİFİ şifre değiştirme adımlarına çok benzer. Ağ şifreleme alanından WİFİ adı ve şifresi değiştirilebilirken aynı zamanda WİFİ kullanıcı adı da değiştirilebilir. Web tarayıcısına modemin IP adresi yazılınca modem ayarları sayfası açılır. Bu açılan modem ayarları sayfasından SSID alanına girilir.

Bu SSID alanından “Ağ Adı” bölümünden WİFİ kullanıcı adı değiştirilebilir. Bu ağ bölümünde mevcut internet sağlayıcısının adı yazılıdır. Mevcut internet sağlayıcısı adı kablosuz ağ için silinerek yeni kullanıcı adı girişi yapılır. En son aşamada WİFİ adını ve WİFİ şifresini değiştirmek isteyen kişilerin ayarları kaydet bölümünden gerekli kayıtları yapması gerekir.

Modem IP adresi üzerinden aranan tüm işlemlere ulaşılabilir. Web tarayıcısına IP adresi olarak şunlar girilebilir:

· 192.168.0.1

· 192.168.1.1

· 192.168.2.1

· 10.0.0.1

· 10.0.1.1