Wrapped nedir?

WBTC.
WBTC.

Taklit bir kripto para olarak adlandırılan Wrapped nedir, işlem hacmi ne kadardır ve popüler midir? İşte detaylar...

İÇİNDEKİLER

Wrapped Bitcoin, Ethereum ağında 1:1 oranında oluşturulmuş, Bitcoin’i temsil eden taklit bir kripto para olarak tanımlanmaktadır.

Wrapped kısaca tanımlamak gerekirse, Ethereum ağında Bitcoin’i temsil etmektedir. Taklit bir kripto paradır. ERC 20 tokenlarıyla temsil edilmenin yöntemidir. Bu sayede Bitcoin, Ethereum eko sisteminde daha kolay bir şekilde yönetilmiş olur.

Her WBTC yani Wrapped Bitcoin, eş miktarda 1:1 oranında Bitcoin ile desteklenmiştir. WBTC temel satış noktalarından biri IDEX gibi, Ethereum merkezi olmayan borsalardır. WBTC işlevi göründüğünden daha az serbesttir. WBTX, kullanıcıların Bitcoinlerini satmaları için tamamen serbest bir işlev sunmaz. Büyük kripto para işletmelerinin tokenlarını hayata geçirmelerini de sağlar. Tokenların hayata karmaşık tedarik zincirinde gelmesini sağlar. Bu sürecin içine KYC yani müşteri yanı ve AML yani Kara Para Aklamayı önleme kontrolleri de dahil edilmiştir.

Wrapped popüler midir?

Wrapped popülerliği her geçen gün artmaktadır. Wrapped Bitcoin, BTC desteklidir ve kısa zamanda popüler olmayı başarmıştır. Kısa zamanda piyasa değeri yükseldiği için yatırımcılar tarafından yoğun ilgi görmüştür.

Bunun yanı sıra Wrapped tamamen BTC rezervleri tarafından desteklenmektedir. Yani herhangi bir olumsuz durum olması halinde yatırımcıların zararı karşılanmış olur. Yatırımcılar bu kriptonun güvenilir olduğunu düşündükleri için de Wrapped yönünde karar kılıyorlar. Taklit bir token olmasından dolayı bazı yatırımcıların endişe duyduğu da bilinmektedir. Rakamlara bakıldığı zaman, WBTC yine de yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Wrapped işlem hacmi ne kadar?

Wrapped işlem hacmi açısından sıralandığı zaman en büyük 33. Kripto para birimi konumunda yerini almaktadır. Ayrıca WBTC 6 şubat 2019 tarihinde 3.330 dolar ile en düşük seviyeden 40.826 dolar ile rekor seviyede piyasada yer almaya başlamıştır.

Bu yükselme 28 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşmiştir. Coin Market Cap verilerine göre 566 milyondan fazla işlem hacmi olduğu bilinmektedir. Günümüzde şu anda dolaşımda 55 bin WBTC bulunduğu bilinmektedir. Tıpkı orijinal Bitcoin’de olduğu gibi 21 milyon toplam arzının olması yapılan planlar arasında yer alıyor.

Wrapped Ethereum zinciri ile uyumlu mudur?

Wrapped’in Ethereum zinciri ile uyumu vardır. Platform kendisini Ren, Bit Go, Kyber ile ortaklaşa başlatılan ve Bitcoin’i Ethereum ile uyumlu kılan ilk token olarak tanımladıktan sonra piyasaya sürülmüştür. Kullanımının da oldukça kolay olduğu ifade edilmiştir.

WBTC almak için bir kullanıcının satıcıdan token alması gerekiyor. Satısı gerekli olan KYC ve AML prosedürlerini gerçekleştirdikten sonra kullanıcının kimliği doğrulanmış oluyor. Bu tamamlandıktan sonra işlem hızlı bir şekilde gerçekleşmiş olur. Platform tarafından yapılan açıklamaya göre Wrapped, birden fazla para biriminin desteklenmesi için çeşitli node’ları korumuştur.

BTC sayesinde artık borsalar, ödeme uygulamalarının yalnızca bir Ethereum node’u kullanması yeterli olmaktadır.

Wrapped yakma işlemi nedir?

Wrapped yakma işlemi Bitcoin’i WBTC tokenları için kullanma eylemi olarak da bilinmektedir. Bu sadece satılar aracılığı ile yapılabilmektedir. Yakılacak olan miktar, satıcının zincirde bulunan WBTC bakiyesinden düşülür. Böylece WBTC arzı da azaltılmış olur. WBTC Bitcoin’i ERC20 formatında standart hale getirmiştir.

Wrapped bu sayede Bitcoin için akıllı sözleşmeler oluşturmuştur. Bu Bitcoin transferlerini entegre eden akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını daha kolay bir hale getirmiştir. Bu gün işlem hacminin çoğunun Bitcoin ile merkezi borsalarda gerçekleştiği bilinmektedir. WBTC ise bunun değişmesini sağlamıştır.

Çünkü WBTC Bitcoin likiditesini DEX’lere taşımıştır. Bu sayede Bitcoin token alım satımları için kullanım mümkün hale gelmiştir. İşlem türlerini yönetmek zor değildir.