Yozgat'ta mesai saatleri değişti, peki ya İstanbul?

Yaz saati uygulamasından şikayetçi olanların sayısı her geçen gün artıyor. Yozgat Valiliği mesai saatlerini değiştirirken, İstanbul'da durumun ne olacağını bir valilik yetkilisi anlattı.

Yozgat'ta, kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatlerinde değişikliğe gidildi.

Yozgat Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatlerinin 08.30-12.30, 13.30-17.30 olarak değiştirildiği duyuruldu. Açıklamada, yeni düzenlemenin 19 Aralık Pazartesi gününden itibaren geçerli olacağı belirtildi. Düzenlenmenin, kamuda motivasyonu ve verimliliği artırmak amacıyla yapıldığı öğrenildi.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre; bir valilik yetkilisi saatleri neden değiştirmediklerini şöyle anlattı:

“Öncelikle ikili eğitim yapılan okullarda bu çok zor. Başlangıç saatini 07.00 yerine 08.30'a aldığınızda herşey alt üst olur. İstanbul'da servisle okula giden çocuk sayısı fazla. Sabahçı çocuklar trafikte daha uzun kalır. Okula gitmek için 6'da yola çıkan çocuk, 7'de çıkar, hava yine karanlık olur.

Kent trafiği artar
Kamu kurumları ve şirketlerin mesai saati çakışacağı için trafik daha da artar. Çalışan veliler, çocuklarını okula gönderip ya da kendileri okula bırakıp, işe öyle gidiyorlar. Okul saati değişirse çalışan anne babalar için çocukları servise kim bindirecek, okula kim bırakacak sorunu ortaya çıkar.

Öğrencilerin çıkışı gecikir
Ayrıca ikili eğitim yapılan okullarda ders başlangıcının ötelenmesi halinde bu kez de öğleden sonraki derslerin bitiş saati uzar. Bu da öğlenci çocukların daha geç saatte okuldan çıkmalarına neden olur.

Servisler altüst olur
Eğitim öğretim yılı başında okul servisleri, ders saatlerine göre hem öğrenci hem de çalışan servisi alıyorlar. Dolayısıyla çocukları bırakıp çalışanları almak üzere plan yaptılar. Binlerce servis, çalışma saatlerini, sözleşmelerini okulların açılış saatine göre yaptılar; buna göre personel istihdam ettiler. Şimdi senenin ortasında biz okul saatlerini değiştirdik, demeniz zor. O zaman servis hizmeti verdikleri diğer çalışanlar ne yapacak?”

Henüz bir çalışma yok
İstanbul Valiliğinden bir başka yetkili ise İstanbul'da okul saatlerinin değiştirilmesine yönelik bir çalışma olmadığını belirterek, “Henüz bir çalışma yok, mevcut saatlerle devam ediyoruz. Ama bir talimat gelirse o zaman değerlendirilir” dedi. Ankara Valiliği yetkilileri de başkentteki okulların ders zili saatini değiştirmeye yönelik bir çalışmanın bulunmadığını açıkladılar.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >