20 yılın ardından ilk kez euro ve dolar eşitlendi

Euro ve dolar eşitlendi
Euro ve dolar eşitlendi

Dolar ve euro paritesinde piyasalar için oldukça önemli olan bir son dakika gelişmesi yaşandı. Bir süredir dolara karşı düşüş yaşayan euro 20 yıl sonra ilk kez dolarla eşit seviyeye geldi. Euro/Dolar paritesi en son 2002 yılında eşitlenmişti. Dolar sadece euro'ya karşı değil tüm para birimlerine karşı değer kazanmaya devam ediyor. Peki bu neden oluyor? İşte karşınızda haberin detayları..

Euro/Dolar paritesi 20 yıl aranın ardından yeniden eşitlendi. Doların küresel piyasalarda tüm önemli para birimlerine karşı değer kazanması sürerken, euro/dolar paritesi 2002'den bu yana en düşük seviyeye geldi.

ABD doları dün tüm önemli para birimlerine olduğu gibi euroya karşı da güçlendi.

Enerji krizi büyüyor

Rusya ile gaz tedarikinde sorun yaşayan Avrupa bir süredir enerji sorunu ile karşı karşıya kalıyor.

Pazartesi günü Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım 1 boru hattını planlı olarak kapattığını duyurmasının ardından, Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck gaz akışının yeniden başlamama ihtimaline karşı uyardı.

Enerji krizi euro'nun değer kaybetmesinde önemli bir faktör olarak yer alıyor.

Fed
Fed

Fed faiz kararları ve doların güçlenmesi

Enerji krizi bir yana euro, ABD Merkez Bankası FED'in doları yükselten agresif faiz oranlarını daha da artıracağı beklentileriyle de darbe alıyor.

Yatırım bankası Goldman Sachs raporuna göre ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından dolar daha da güçlendi.

Bloomberg HT'ye göre, Goldman analistleri, "Geleneksel olarak euro bölgesinde 1 puanlık büyüme düşüşü beklentisi, euro/dolarda %2'lik değer kaybına neden oluyor. Euro bölgesine yönelik olumsuz beklentilerimiz gerçekleşirse, euro/dolarda %5'lik daha aşağı yönlü hareket yaşanabilir" görüşünü aktardı.

Dolar endeksi güçlü seyrediyor

Doların hakim para birimlerine karşı değerini gösteren Dolar Endeksi 20 yılın zirvesine yakın seyrediyor.

Dolar endeksinin 108.56'ya kadar yükselmesiyle sterlin de iki yılın en düşük seviyesini gördü. Japon yeni yirmi yıldan fazla bir sürenin en zayıf seviyesine yaklaştı.