‘2022 enerjide dönüm noktası olacak'

Dönmez: 2023 hedeflerine giden yolda, 2022 önemli bir dönüm noktası olacak.
Dönmez: 2023 hedeflerine giden yolda, 2022 önemli bir dönüm noktası olacak.

2021’de yaşanan arz talep dengesizliği nedeniyle fiyatların rekor kırdığı enerji sektöründe 2022’nin dengelenme yılı olması bekleniyor. 2021’de pek çok ülkede yaşanan arz sıkıntısına karşın Türkiye arz güvenliğini sağlamış olmanın avantajını yaşadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yeni yılda da Türkiye’nin bir yandan hidrokarbon arama çalışmalarını sürdüreceğini bir yandan da yenilenebilir yatırımlara devam edeceğini kaydetti.

Fatih Dönmez-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı.
Fatih Dönmez-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı.

Pandemi nedeniyle 2020’de küresel ekonominin daralması enerji fiyatlarında da sert düşüşlere neden olmuştu. 2021’de ise normalleşme süreciyle birlikte enerji fiyatları sert yükselişler yaşadı. Dünya genelinde arzın talebe yetişemeyeceğine ilişkin endişeler ve tedarik sıkıntıları beraberinde fiyatlarda rekoru da getirdi. Türkiye ise hem arz güvenliğinde sorun yaşamadı hem de vergisel sübvansiyonlarla fiyat artışlarını vatandaşa hissettirmedi.

Enerji arz güvenliğine yapılan uzun vadeli yatırımların sonucunda 2021’de arz yönlü herhangi bir sorun yaşamadığını dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, iletim ve dağıtım yatırımları sayesinde Avrupa’nın yaşadığı enerji şokuyla karşı karşıya kalınmadığını dile getirdi.

Pandemide pek çok sektör yavaşlarken yatırımlarına ara vermeyen nadir sektörlerden birinin enerji olduğunu belirten Bakan Dönmez, “Özellikle bu dönem yenilenebilir enerji, enerjinin yeni normali oldu desek çok da yanılmış olmayız” dedi. İklim değişikliğiyle mücadelede küresel adımların atıldığı bir dönemde yenilenebilir enerjinin adının daha fazla duyulacağını belirten Dönmez, Türkiye’de 20 yıl öncesine kadar hidroelektrik hariç yenilenebilir enerjinin toplam enerji portföyündeki yerinin oldukça sınırlı olmasına karşın, bugün enerji üretiminin daha dengeli dağıldığına dikkat çekti.

Türkiye’de elektrikte kurulu gücün Kasım ayı itibarıyla 99 bin 374 MW’a ulaştığını bildiren Dönmez, bunun yüzde 53,6’lık payı, yani 53 bin 237 MW’lık kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu dile getiriyor. Dönmez, yenilenebilir enerjide son 20 yılda 4,5 kat artış olduğunu ve bunu daha da ileriye taşıyacaklarını ifade ediyor.

Dönmez, “2023 hedeflerine giden yolda, 2022 önemli bir dönüm noktası olacak. Cumhuriyetimizin 100. yaşına gireceği 2023’e enerji sektörü olarak büyük hedeflerle ve büyük projelerle giriyoruz. Akkuyu Nükler Güç Santrali’nin devreye alınması, Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisimizin tamamlanması, bor karbür tesisimizin faaliyete geçmesi ve Karadeniz gazının ülke genelinde kullanımına başlanmasıyla tarihe tanıklık edecek büyük eserler bırakacağız arkamızda” şeklinde konuşuyor.