‘2022 turizmde önceki yıllara göre daha iyi olacak’

Turizm sektörünün 2022 için öngördüğü hedefler: 30 milyar dolar gelir ve 40 milyon turist.
Turizm sektörünün 2022 için öngördüğü hedefler: 30 milyar dolar gelir ve 40 milyon turist.

Uluslararası seyahat endüstrisi, Kovid-19 kaynaklı pandemiden büyük yaralar aldı. Havayolları şirketleri, dev seyahat acentaları ve otel zincirleri dönemi zararlarla geçiriyorlar.

Kovid-19’un omicron varyantına ilişkin belirsizlikler, 2021’in son dönemlerinde tüm dünyada turizm faaliyetlerine kısıtlama getirmeyi gündeme getirse de aşıların ve önceki tedbirlerin hayatı normalleştirmesi, turizmin önceki dönemlerdeki gibi etkilenmeyeceğini ortaya koyuyor. Bu nedenle tüm dünyada turizm hareketlerinin hızlanacağı görüşü hakim. Uluslararası turizm fuarları ve erken rezervasyonlar buna işaret ediyor. Pandemi öncesinde de dış siyasi ilişkiler ve jeopolitik nedenlerle büyük sıkıntılar yaşayan Türk Turizm Sektörü de 2022’ye oldukça umutlu giriyor.

29 milyon ziyaretçi 24 milyar dolar gelir

Saatçioğlu: Sezonun çok iyi geçeceğini hatta ve hatta iç pazarda da çok ciddi bir şekilde artış olacağını düşünüyorum.
Saatçioğlu: Sezonun çok iyi geçeceğini hatta ve hatta iç pazarda da çok ciddi bir şekilde artış olacağını düşünüyorum.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre; Türkiye salgının etkilerinin sürdüğü ve yeni normal dönemine girilen 2021’i 29 milyon ziyaretçi ve 24 milyar dolar turizm geliri ile kapatacak.

İhracattan sonra ülke ekonomisinin en büyük döviz girdisini sağlayan sektör turizm, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisi açısından da oldukça önemli ve 50’nin üzerinde ana sektörü besliyor. Sektör her yıl 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor. Veriler bu yıl, bir turistin yaptığı ortalama harcamanın 650 dolardan 830 dolara çıktığını gösteriyor.

Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman, 2022 yılı turizm geliri hedefinin 30 milyar doları geçeceğini öngörüyor. Akman, “2022 yılında, 28 milyon olan turist sayısını 40 milyona turizm gelirini ise 30 milyarın üstüne çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 yılı hedefimiz ise, 65 milyar dolar hedefi ile turist sayısını 77 milyona ulaştırmak olacak” dedi.

Erken rezervasyonlar katlandı

Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’nda 2022 sezonu için ilk rezervasyon verilerini değerlendiren Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar da 2022 için beklentilerin yüksek olduğunu söyledi. Vardar, “Turizm sektörü önemli bir süreç geçiriyor. Bilhassa pandemi süreci ve nispetten iyi geçen bir 2020 yılı. Özellikle 2022 yılı herkesin beklentisinin yüksek olduğu bir yıl. Bundan dolayı moraller yüksek. Heyecanımız devam ediyor. Bu seneki erken rezervasyon, bu yıla kadar yapılan en önemli erken rezervasyon kampanyası. Hem fiyat avantajı olarak, hem yer bulma avantajı olarak önemli. 2022 yılı hakikatten beklentilerin çok üzerinde bir sezon ki, Türkiye turizm ülkeleri arasında en önemli yerlerin başında. Bundan dolayı yurt dışından gelecek misafirlerin talebi bu yönde olacak gibi gözüküyor. İlk çıkan rezervasyon sayıları yurt dışından oldukça yoğun. Yaklaşık 20 gün önce başlayan erken rezervasyon kampanyası, bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yaklaşık 6 katı daha fazla talep var” diye konuştu.

Limak Hotels Genel Koordinatörü Hakan Saatçioğlu, kur seviyesinin yurt dışından geleceklerin iyi bir şekilde kullanacağını, iç pazarda da hareketlilik beklediklerini söyledi. Saatçioğlu, “Sezonun çok iyi geçeceğini hatta ve hatta iç pazarda da çok ciddi bir şekilde artış olacağını düşünüyorum. 2022 sezonun iyi geçeceğini ve 2019 yılını aratmayacak” dedi.

Dijital pazarlamaya odaklanılıyor

Otel ve turizm grupları, dijital pazarlama ile bir adım önde yarışındalar. Salgın nedeniyle fuarlara katılamayan turizmciler dijital pazarlamaya ve e-turizme yöneldi. 126 ülkede influencer ve dijital pazarlama çalışmaları yapan Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk buna vurgu yaparak, “Zincir tatil grupları Akdeniz Bölgesi’nde yoğunlukla. 1000 kadar önemli otel ve tatil mekanı var. Bölgenin tanıtımı da turist sayısı ve ciroya önemli katkı yapar. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Go Türkiye’ çalışması çok önemli. Oteller dijital pazarlama yaparken e-turizm noktasında yüzde 60-70 oranında oteli doldurmak, yüzde 30-40 oranında da bölgeyi tanıtmak yoluna giderlerse doğru bir pazarlama yapmış olurlar” diye 2022’de sektörün odaklanacağı alana işaret etti.

  • Gastronomi başta olmak üzere alternatif turizm alanlarında gelişmeler olurken, sağlık turizminin önde seyrettiği görülüyor. Türkiye sağlık turizminin, 100 milyar dolarlık küresel sağlık pazarından bu yıl için büyük bir pay alması öngörülüyor.

2019 yılında sağlık turizmi kapsamında ülkemizde 662.087 hasta sağlık hizmeti alıp bunun getirisi 1 milyar 65 milyon 105 bin dolar tutarında gerçekleşirken, pandemi yılı 2020’de ise 388 bin 150 hastadan 548 milyon 882 bin dolar gelir sağlandı. 2021 yılının ilk üç çeyreğinde ise 370.334 kişi sağlık hizmeti alırken, buradan elde edilen gelir ise 704 milyon 262 dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın bu yıl içerisinde 1,5 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Her türlü değişikliğe hazır sektör

Tüm dünyada turizm hareketlerinin hızlanacağı görüşü hakim.
Tüm dünyada turizm hareketlerinin hızlanacağı görüşü hakim.

Profesyonel turist rehberi ve uluslararası konuşmacı Şerif Yenen de 2022 yılının hem kültürel gezi, hem iş seyahati, hem de küçüklü büyüklü toplantılarla buluşma yılı olacağı öngörüsünde bulundu. Pandemi nedeniyle genel olarak hayata bakış açımızın yeniden şekillendiği bir dönemden geçtiğimizi belirterek; doğaya ve doğal güzelliklere, çevreye, tarihi ve kültürel farklılıklara duyarlılığımızın hızla arttığını, bunun yansımalarını seyahat alanında görmenin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Şerif Yenen, iç turizm grafiğinin yükselmeye devam edeceğini söylüyor. Sayısı gittikçe artan kültür gezilerinden ekonomik ve toplumsal yarar elde edileceğini belirtti. Salgının nasıl seyredeceğinin kolay tahmin edilememesi nedeniyle turizm sektörünün hangi yönlere evrileceğine dair net öngörülerde bulunmanın zor olduğuna vurgu yapan Yenen, “Kesin olan şu ki, 2022 turizmde önceki yıllara göre daha iyi olacak” dedi. Yenen deneyimlerinden yola çıkarak, uçak bileti fiyatlarının 20224de tırmanacağını, bunun da olumsuz etkileri olabileceği uyarısı yaptı.

Türk turizm sektörünün en büyük avantajlarından birinin her türlü duruma çabuk uyum gösterme becerisi olduğunun altını çizen turist rehberi Şerif Yenen, önümüzdeki süreçte yaşanabilecek her türlü değişikliğe hazır olduğumuzu, hatta bunun 2022’deki avantajlarımızdan biri olacağını sözlerine ekliyor.