2022’de de Avrupalı markaların gözü Türkiye’de

Arşiv.
Arşiv.

Türkiye; tekstil, hazırgiyim, konfeksiyon, kumaş ve aksesuar sektöründe oldukça iddialı, dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısı. Kuşkusuz ki, tekstil ve hazırgiyim Türkiye ihracatını sırtlayan sektörlerin de başında geliyor, ülke ekonomisi için de büyük önem taşıyor.

Sektörün hedefinde orta ve uzun vadede dünyanın ilk üç tekstil ihracatçısı ülke olmak var. Bu hedef doğrultusunda yapılan önemli etkinliklerden biri olan Texhibition İstanbul Fuarı’nın tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “2021 yılını 12,7 milyar dolar değerinde ihracatla tamamlamayı öngörüyoruz. 2022 yılında ise hedefimiz 15 milyar dolar değerinde ihracatla küresel ticaretteki payımızı daha da artırmak” diye belirtti.

Türk ekonomisi için en önemli sektörlerden

Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2021’de, diğer üretici sektörler gibi iki büyük sorunla baş etmeye çalıştı.
Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2021’de, diğer üretici sektörler gibi iki büyük sorunla baş etmeye çalıştı.

Sektörü küresel markalarla buluşturan “Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı” 16-18 Mart 2022 tarihlerinde düzenlenecek. Trendlerin belirleneceği, modaya yön veren markaların tedarik yapacağı, tasarımın, renklerin tartışılacağı uluslararası nitelikli bu fuara İTHİB ve İTO öncülük yapıyor. Sektörün Türk ekonomisi için önemini İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Tekstil, pandeminin getirdiği olumsuzluklara rağmen en hızlı şekilde kendini salgın şartlarına adapte eden sektörlerimizden biridir. Eminim, pandeminin etkilerinin azaldığı süreçte de dijital etkinliklerin yanı sıra fiziksel etkinliklerle gücüne güç katacaktır” söyleriyle dile getirdi.

Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2021’de, diğer üretici sektörler gibi iki büyük sorunla baş etmeye çalıştı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya bu sorunları, biri hammadde ve navlun maliyetleri, diğeri ise döviz kurundaki sert dalgalanma, diye belirtti.

Yüzde 50’lik ihracat artışları 2022’de de mümkün

Pandemi ile tedarik zincirlerindeki değişim, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatını artırdı. Avrupa’nın hazırgiyim ihtiyacını yakın coğrafyalardan karşılama arayışı, sektöre ihracat odaklı büyüme performansı kazandırdı. İHKİB’in verilerine göre, Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, 2021’in 11 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,3 oranında artarak 18,4 milyar dolar seviyesine çıktı.

Bu dönemde Almanya, İspanya, İngiltere ve İsrail gibi ülkelerin yer aldığı en fazla ihracat yapılan coğrafyalarda yüzde 50’ye varan artışlar elde edildi. Sektörün 2022 yılı ihracat hedefini İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, “2022’de yüzde 15’lik artış ile 23 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Tedarik zincirinin kırılması, lojistik ve navlun maliyetlerinin 4-5 kat artması nedeniyle özellikle Avrupalı markaların gözü Türkiye’de” sözleriyle dile getirdi.

'Tekstil, pandeminin getirdiği olumsuzluklara rağmen en hızlı şekilde kendini salgın şartlarına adapte eden sektörlerimizden biridir.'
'Tekstil, pandeminin getirdiği olumsuzluklara rağmen en hızlı şekilde kendini salgın şartlarına adapte eden sektörlerimizden biridir.'

Muhtemelen sektör, alt sektörleriyle beraber 2022’ye 30 milyar dolara yaklaşan ihracatla girmiş olacak. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Pandemi şartlarına rağmen yıl sonunda 30 milyar dolar ihracatla birlikte 18 milyar doların üzerinde bir dış ticaret fazlası gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Doğrudan ve dolaylı olmak üzere 2 milyon kişiye iş olanağı sağlayan ihracatçı sektör, pandemi sonrasında yakaladığı artış eğilimini 2022 ve sonrasında da sürdürme yönünde arayışlarını sürdürüyor.

Ürün yelpazesini genişleterek “Made in Türkiye” etiketli ürünlere talebin artırılması yönünde, sektöre yön veren firmaların çalışmaları var.

E-ticaret potansiyeli 2022’nin eğilimini ortaya koyuyor

Pandeminin damga vurduğu 2020 e-ticaret konusunda önemli bir sıçrama yılı oldu. E-ticaret, 2022’nin eğilimini belirleyecek faaliyet olarak dikkat çekiyor. Birleşik Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel buna, “Bu yılın 10 aylık döneminde internetten kartlı satışlar geçen yıla göre yüzde 70 artışla 348 milyar TL oldu. Bir başka ifade ile söz konusu dönemde kartlı harcamaların yüzde 24,5’i internetten yapıldı. BMD olarak biz de aylık anketlerle üyelerimizin nabzını tutuyoruz. Kasım ayı anketimize katılan üyelerimizin yüzde 49’u toplam cironun içinde e-ticaretin payının en az yüzde 10’a ulaştığını beyan ediyor” sözleriyle dikkat çekti. Tekstil ve hazırgiyimin en yoğun satıcılarını temsil eden BMD Başkanı Öncel, “Organize perakendenin 2022’deki performansını ham madde krizi, döviz kurunun seviyesi, maliyet kaynaklı fiyat artışları, yabancı turist harcamaları ve yerli tüketicinin alım gücü gibi etkenler belirleyecek” dedi.