2023’te tarımda en büyük pay ‘sulamaya’ ayrıldı

Sulama projelerine 23.7 milyar lira ayrıldı. Tarım sektörüne ise 43.5 milyar lira ayrıldı.
Sulama projelerine 23.7 milyar lira ayrıldı. Tarım sektörüne ise 43.5 milyar lira ayrıldı.

2023 yılı yatırım programı’na göre, tarım sektöründeki yatırımlar için bu yıl en fazla ödenek 23,7 milyar lirayla sulama projelerine ayrıldı. Bu alanı; ormancılık yatırımları için 6,9 milyar lira, taşkın korumaya karşı 6,5 milyar lira, bitkisel üretim için 5,1 milyar liralık ödenek izledi. Taşkın koruma çalışmaları ise bu yıl ilk kez sektör dağılımı listesine girdi.

2023 Yılı Yatırım Programı’na göre bu yıl gerçekleştirilecek kamu yatırımları arasında tarım sektörüne 43,5 milyar lira ayrıldı. Tarım sektöründeki yatırımlar için bu yıl en fazla ödenek ise 23,7 milyar lirayla sulama projelerine ayrıldı. Bu alanda 212 proje gerçekleştirilecek. Sulama yatırımlarının 22 milyar 52 milyon liralık kısmı 204 projeyle Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya alınacak. DSİ tarafından gerçekleştirilecek depolama, iletim hattı, yenileme, sulama ve ıslah projeleri sulama projeleri içerisinde öne çıkarken, bitkisel üretim alanında da Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz projeleri kapsamındaki illerde sulama, tarımsal araştırma, arazi toplulaştırma, tarla içi drenaj gibi projeler yürütülecek.

Sulama projelerini ormancılık, taşkın koruma ve bitkisel üretim izledi. 22 projenin gerçekleştirileceği ormancılık alanında yatırımların 6 milyar 835 milyon liralık kısmını Orman Genel Müdürlüğü, 21 milyon liralık kısmını da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üstlenecek. Ormancılık yatırımlarında bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, uçak ve helikopter alımı, orman yangınlarıyla mücadele, ağaçlandırma ve mera ıslahı gibi projeler öne çıkıyor.

Bu yıl ilk kez ‘taşkın koruma’ listede

Taşkın koruma bu yıl ilk kez sektör dağılımı listesinde yer aldı. Ormancılık alanını, 13 proje ve 6,5 milyar liralık yatırım tutarıyla taşkın koruma sektörü izlerken bu alandaki yatırımların tamamı DSİ tarafından gerçekleştirilecek. DSİ tarafından Taşkın Koruma Projesi kapsamında ülke genelindeki 310 mahalle, 485 köy ve 201 ilçedeki 17 bin 699 hektar alanda 2 milyar 180 milyon liralık çalışma yapılacak.

Bitkisel üretime ‘5,1 milyar lira’ destek

Bitkisel üretim alanında gerçekleştirilecek yatırımların tutarı ise 53 proje için 5,1 milyar lira oldu. Bu alandaki yatımlar Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ tarafından yapılacak. Bitkisel üretim alanını 15 proje ve 973,7 milyon liralık yatırım tutarıyla hayvancılık sektörü izlerken bu alandaki yatırımların 746,4 milyon liralık kısmı Tarım ve Orman Bakanlığı, 120 milyon liralık kısmı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilecek.