2023’ün Z raporu 2024’ün fırsatları

Tüketicilerin sürdürülebilirlik ve toplumsal sorumluluk konularına olan duyarlılığı artmaya devam ediyor.
Tüketicilerin sürdürülebilirlik ve toplumsal sorumluluk konularına olan duyarlılığı artmaya devam ediyor.

Yeni yıla hazırlanırken Aralık ayını yılın “Z Raporu”nu alarak geçirmek, daha doğrusu geçen yılın muhasebesini yapmak sanırım yanlış olmaz. Hatalardan ders çıkarıp doğru analizler yapmak, tecrübeleri not etmek oldukça önemli… Ancak geçmişe takılıp kalmadan önümüze bakmak da bir o kadar kıymetli. Bu yazımızda geçen yılın değerlendirmesini yaparken bir yandan da yeni yılın fırsatlarını konuşalım istiyorum. Bu yüzden 2024’te bizi neler bekliyor, gelin hep birlikte bakalım.

Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.
Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.

Hatırlarsınız, 2022 biterken Metaverse tüm platformları kasıp kavuruyordu. Ancak 2023 başı itibariyle dünyamıza giren yapay zekâ ve özellikle ChatGPT, Metaverse’ü toz duman etti. Aslında birçok uygulama yapay zekâ tabanlı çalışırken, son kullanıcının yapay zekâyla bu kadar yakın ilişki kurması bir devrim olarak nitelendirildi. Önümüzdeki dönemde yapay zekâ ve veri analitiği gibi teknolojiler, pazarlamacılara, müşterilerine daha kişiselleştirilmiş ve özelleştirilmiş içerikler sunma imkânı sağlayacak. Bu durum ise tüketicilerin ilgilerini ve ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için pazarlamacıların daha fazla veri kullanmalarını gerektirecek.

Kullanıcı verilerine daha fazla ihtiyaç duyulacak

Dijital dünya geliştikçe odağını daha iyi deneyime ve kişiselleştirmeye çevirdi. Tüm web servisleri ve mobil app’ler daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için elde edebildikleri tüm verileri kullanıyorlar. Ayrıca bu platformlar daha kişiselleşmiş hizmet sunarak kullanıcılara zaman kazandırmak adına yapay zekâ alt yapısında yeni veri avına çıkıyorlar. Film izlemede, müzik dinlemede ve harita kullanımında kişiselleşmiş deneyimin dijital dünya için artık vazgeçilmez konumuna geldiğini görüyoruz. Tüm bunları düşündüğümüzde kullanıcı verilerine duyulan ihtiyaç yeni yıllarda çok daha fazla olacak.

Dijital ve artırılmış gerçeklik büyümeye devam edecek

Artan internet hızı ve nanoteknolojilerle dijital gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) hayatımıza daha çok girecek ve pazarlama iletişimi alanında büyümeye devam edecek. Ürün deneyimlerini daha etkileyici hâle getirmek

için bu teknolojileri daha çok kullanacağız. Ürünleri daha iyi tanıtmak için sanal mağazalar oluşturulacak. Dijital tecrübesi fazla olan gençlerin alım güçlerinin artmasıyla birlikte ürün deneyiminin daha kusursuz olmasına yönelik beklentileri artacak.

Sosyal medyada etkileşim önemini koruyacak

Hayatımızın bir parçası olan sosyal medyada etkileşim önemini korumaya devam edecek. Güçlü içerikler daha çok etkileşim aldığı ve reklam maliyetlerini düşürdüğü için içerik her zamanki gibi değerli olacak. Aynı zamanda içeriklerin viral hâle gelmesi önceden olduğu gibi önemini devam ettirecek. Influencer pazarlamasının toplam pazardan aldığı pay artarken hikâye anlatımı gibi stratejiler pazarlama iletişiminde yine öne çıkan konuların başında gelecek.

Veri gizliliği ve güvenliği daha sık gündeme gelecek

Tüketicinin ilgisini çekmek için daha fazla içerik üretimi gerekecek. Podcast’ler, video içerikler, bloglar ve interaktif içerikler gibi farklı formatlarda içerikler pazarlamacılar için önemli olacak. Üretilen çokça içerik, segmente edilmiş kullanıcıları oluşturacak. Yani tamir videoları için erkekler, yemek videoları için kadınlar vb. hedef kitle olurken aynı zamanda pazarlamacılar için veri havuzunu oluşturacak. Oluşan bu veriler, paralelinde veri gizliliği ve güvenliği konusunu daha çok gündeme getirecek. Bir yandan daha kişiselleşmiş veri avcılığı olurken bir yandan pazarlamacılar veri güvenliğini arttırmak ve tüketici verilerini daha dikkatli bir şekilde işlemek zorunda kalacaklar.

Daha gelişmiş analitik araçlar kullanılacak

Dijital dünya geliştikçe odağını daha iyi deneyime ve kişiselleştirmeye çevirdi.
Dijital dünya geliştikçe odağını daha iyi deneyime ve kişiselleştirmeye çevirdi.

Pazarlamacılar açısından dijital medyanın geleneksel medyadan ayrılan en bariz göstergesi performans ölçümü diyebiliriz. Bir outdoor veya gazetede elde edeceğiniz izlenme raporları ile dijitalde elde edeceğiniz ölçme değerlendirme çok farklıdır. Yapay zekânın daha çok müdahil olmasıyla beraber pazarlamacılar, kampanya performansını daha iyi ölçmek ve analiz etmek için daha gelişmiş analitik araçlar kullanacaklar. Bu sayede stratejilerini optimize etmek daha kolay hâle gelecek.

Sürdürülebilirlik konusunda stratejiler geliştirilecek

  • Savaşlar, ekonomik krizler ve iklim değişiklikleri artık kaynakların daha verimli kullanılmasını zorunlu kıldı. Bu noktada devletler tedbirler alırken büyük markalar da sorumluluk almaya başladılar.

Tüketicilerin sürdürülebilirlik ve toplumsal sorumluluk konularına olan duyarlılığı artmaya devam ediyor. Bu nedenle, pazarlamacılar markalarının bu değerlere nasıl katkı sağladığını vurgulamak için iletişim stratejilerini bu yönde şekillendirmeye başlayacaklar. Yani sürdürülebilirlik konusu daha çok gündeme gelecek.

Yeni trendlere hazırlıklı olmak gerekiyor

Pazarlama iletişiminde dinamik bir dönemi yaşıyoruz ve bu değişimler, markaların tüketicilere nasıl yaklaştığını şekillendiriyor. Hem şimdiki trendlere ayak uydurmak hem de geleceğe hazırlıklı olmak için sürekli öğrenmek ve yeniliklere adapte olmak gerekiyor. 2024 yılının, ülkemiz için “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla büyük kazanımlarla, coğrafyamız için ise huzurla ve refahla başlamasını dilerim. İyi seneler…