2024 beklentileri: Beyaz eşya

İç pazar canlandı ihracat geriledi.
İç pazar canlandı ihracat geriledi.

2023’te ihracatta yaşadığı daralmayı, iç pazardaki canlılıkla dengeleyen Türk beyaz eşya sektörü 2024 yılında yüzde 2,3 büyüme bekliyor.

33 milyon adetlik üretim hacmi ile Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada yer alan Türk beyaz eşya sektörü 2023’ün ilk 9 ayında Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) verilerine göre, 6 ana üründe yurt içi satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artırmayı başarırken ihracatta ise bu dönemde yüzde 12 oranında düşüş yaşadı. Yılın ilk 9 ayında 6 ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 24 milyon adet olarak gerçekleşirken, 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 4 oranında azalma meydana geldi. Üretim miktarı da bir önceki döneme göre yüzde 1 azaldı.

AR-GE gücü sayesinde dünyanın en büyük ikinci üreticisi konumuna gelen Türk beyaz eşya sektörü, Türkiye’nin ihracat hedefine ulaşmasında büyük katkı sunuyor.

Küresel konjonktür sebebiyle ihracat daralması ile karşı karşıya kalınan 2023 yılı genelinde üretim hacmini ve istihdamını koruma çabası gösteren beyaz eşya sektörü, ihracatta yaşadığı azalmayı iç pazardaki canlılıkla kapatmaya çalışıyor.

İhracattaki düşüşü bu zamana kadar iç pazardaki satışlar büyük oranda dengeledi. Ancak iç piyasada kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamaların sektörün itici gücü olan iç piyasadaki dinamizmini etkileyerek üretim ve istihdam dengesini riske sokmasından endişe ediliyor.

Beyaz eşya sektöründe iç pazar satışları.
Beyaz eşya sektöründe iç pazar satışları.

2024’te yüzde 2,3 büyüme bekleniyor

Murat Kolbaşı.
Murat Kolbaşı.

2023 yılı, Türkiye ve dünyada finansman giderlerinin artışı, yaşanan doğal afetler, seçim, küresel arenadaki askeri gelişmeler gibi gündemi etkileyen durumlara bağlı zorlu bir dönem olsa da çoklu ürün ve kanal stratejilerinin olumlu etkisini 9 aylık dönemde aldıklarını dile getiren Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, “Üçüncü dönemde net kârlarımızı yüzde 225,8 artırarak 112,9 milyon TL’ye ulaştık” diyor. Beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörünün, hayatın her alanında zorunlu bir ihtiyaca dönüştüğü, sektörün yeni kategori ve ürünlerini kullanıcılara sunacağı gerçeği ile yılın tamamında ve 2024 yılında da büyüceğini ifade eden Kolbaşı, Arzum’un da kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren çözümleri, yurt dışı atılımları ile bu büyümeden pay alacağını söylüyor.

GOOINN Ev Aletleri Raporu’na göre, Türkiye’de tüketici elektroniği ve beyaz eşya pazarının etkileyici bir hızla büyümesi bekleniyor. Beyaz eşya pazarının 2024 yılında yüzde 2,3 oranında hacimsel büyüme göstermesi beklenirken, pazar hacminin 2027 yılına kadar 64,2 milyon adet olacağı düşünülüyor.

Pazarın 2022 yılı aynı dönemine göre, yüzde 107 oranında büyüme gösterdiğini söyleyen Kolbaşı, tüketici teknolojisi ürünleri pazarının kategoriler ayrıntısında incelediğinde söz konusu dönem içinde en fazla büyümenin yüzde 155 ile küçük ev aletleri kategorisinde olduğunu ifade ediyor.